måndag 31 oktober 2011

Varför man ska undvika Syntetiska Parfymer!Syntetiska parfymer finns överallt i marknaden. Det är viktigt att parfymen du väljer är hälsosam för dig och din omgivning.  Var femte vuxen lider av kontaktallergi mot ett eller flera kemiska ämnen i parfymer.

Syntetisk parfym innehåller både alkohol med ftalater samt syntetiska doftämnen. Ftalater används som lösningsmedel, doftförstärkare samt denatureringsmedel men står inte angivna i produktens innehållsförteckning. Ftalater kan skada fertiliteten hos människor och skada utvecklingen hos foster och spädbarn. Sedan finns problemet med själva doften. Syntetisk parfym skapar ofta starkare och allvarligare allergiska reaktioner jämfört med naturliga parfymämnen samt ackumuleras i kroppen.

OBS! Detta gäller ALL hudvård, kroppsvård och make-up med syntetisk parfym tillsatt.


Syntetiska myskföreningar är numera förbjudna av EU sedan de visat sig framkalla cancer men av de ca. 100 000 kemikalier som är registrerade inom EU är 95 000 inte alls eller otillräckligt undersökta och nya tillkommer hela tiden. Syntetiska enskilda ämnen kan ha samma INCI-namn (innhållsdekl.) som ämnen som ingår i en eterisk olja. Men för allergiker kan skillnaden vara av stor betydelse. En studie som genomförts av Uppsala universitet (Expressen 2008) visar att bröstmjölk ofta innehåller syntetiska dofter vilket innebär att barn riskerar att få i sig kemikalier när de ammas.

En annan produkt kategori som bör uppmärksammas i syntetiska parfymer är de vi sprider i hemmet i form av doftsprayer och ljus. Det är viktigt att både vax samt doft är naturliga för att slippa ett hem fri från kemikalier.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar