onsdag 2 november 2011

4 hudvårdstips från antika egypten


Antika Egypten har inte bara gett oss pyramidernas sevärdheter. Skönhetsbehandlingar som många av oss njuter av idag är i själva verket inspirerade av den gamla egyptiska civilisationen.

Det är egentligen inte förvånande att Julius Caesar och Marc Anthony fann Egypten som en intressant och exotisk plats. Många av deras föreställningar om skönhet var påverkade av deras längtan efter den egyptiska drottningen Cleopatra. Marc Anthony och Julius Caesar upptäckte egyptiernas fantastiska kärlek för god hygien och skönhet. Kvinnorna i Egypten var inte de enda som var oroade över hur de såg ut och luktade, även männen var passionerade av olika skönhetsmetoder. Forskare fann att badoljor och andra skönhetsmetoder  användes förr som betalning eller lön, även till lägsta klassen av arbetare. Dessutom var kosmetika och andra skönhetsprodukter i gamla Egypten en av de främsta varorna i utrikeshandel.  Här följer några skönhetshemligheter från  gamla Egypten som fortfarande praktiseras än i dag.

Mjölk Bad


Det är allmänt känt att drottning Cleopatra badade i mjölk.  Metoden upptäcktes av människan när man kom i kontakt med ren mjölk. Effekten var att huden blev väldigt mjuk och len. Mjölk innehåller AHA syra (mjölksyra) som även finns i citrusfrukter.  Denna syra tar bort döda och torra hudceller. Drottning Cleopatra använde också honung i sin badkur som en effektiv metod för att döda ta bort döda hudceller.  Eftersom det i själva verket är dyrt att bada i mjölk och honung finns det idag helt naturliga hudvårdsprodukter som innehåller mjölk samt honung.

Honung


Det finns många fördelar med honung som människan känner till sedan urminnes tider. Visste du att man använde honung under balsameringsprocessen av mumier innan de begravdes. Det var en av de viktigaste ingredienserna för att bevara de. Honung användes inte bara i balsameringsprocessen. Även levande människor utnyttjade den effektivt för att hålla huden mjuk och smidig. Honung är en fuktighetsbevarande råvara som kan attrahera och behålla vatten. Du kan använda honung  till huden och håret. Den har även en otrolig positiv inverkan på hälsan som en tillsats till huskurer, mat, drycker och desserter.  Det finns idag många honungsprodukter med mycket låg kvalitet ute i marknaden. Många honungs varumärken är inte helt rena och blandas tyvärr med andra tillsatser som socker. Honung kan också skifta i smaker beroende på vad bina äter och vilken miljö de lever i. 

Myrra

Myrra  är en växt som höll egyptierna, framför allt i de högsta sociala skikten, fräscha och rena. Denna väldoftande olja var mycket uppskattad för antikens egyptier eftersom den importerades från andra länder. Egyptierna använde myrra som rökelse och olja för att desinfektera sina kroppar, parfymera sina kläder och andedräkt.


 Vegetabiliska oljor


Undersökningar har visar att människor under antikens tid använde över 21 aromatiska oljor för att skydda huden mot den brännande solen, mot illaluktande och för att behandla hudproblem som hudbristningar, rynkor och förmodligen även celluliter.

Vad du kan kopiera från egyptierna är deras skicklighet och regelbunden tillämpning av dessa vegetabiliska och naturliga hudvårdsrecept . Något som har visat resultat och som gör underverk mot vår skönhet. Varför använda syntetiska hudvårdsprodukter när vi kan få tag på de mest effektiva råvaror direkt från vår underbara modernatur.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar