lördag 26 november 2011

Rädda dina systrar från Kemisk Kosmetika


Under loppet av ett år, genom användning av kosmetika, absorberar den genomsnittliga amerikanska kvinnan i sin kropp motsvarande 2.270 kilo gifter. Vardagliga produkter som schampo, balsam, hårgelé, hårspray, tvål, duschgele , ansiktsvatten, mjukgörande, tandkräm, kroppslotion, hårborttagningsprodukter, deodoranter, nagellack, eyeliner, mascara, foundation, läppbalsam och läppstift bidrar alla till den kemiska effekten. Enligt en undersökning har en 50-årig kvinna under loppet av sitt liv absorberat i genomsnitt cirka 90.700 kilo kemikalier i sin kropp. Själva tanken på detta måste göra att alla vi ser allvarligt på vad vi lägger på vår hud.

Hur giftiga är dessa kemikalier? Parabener som finns i smink och och krämer kan orsaka organ störningar och allergier. Etylenoxid och 1, 4-dioxan (finns i fuktgivande krämer) är kända för att orsaka kemikalier i organsystem och är irriterande mot hud, ögon och lungor. Retinol (vitamin A) som finns i anti-aging produkter orsakar kemiska förändringar i våra celler. Octinoxate, som finns i ansiktetspuder och rouge kan också orsaka allergier och ge andra störningar. Listan kan göras lång…Under de senaste åren har en skörd av så kallade "naturliga" produkter översvämmat marknaden. Är dessa verkligen naturliga som de påstår sig vara? Produkter som innehåller ordet "Naturlig", "Biologisk" och även "Ekologisk" förklarar inte att produkten är säker. Detta är viktiga ord som marknadsförare använder sig av för att legitimera produkten. Låt dig inte luras! Som de säger: DÖM INTE EN BOK EFTER OMSLAGET. Läs märkningar och produktens certifieringar och forska närmare på ingredienserna. Jag vet att ni har hört denna predikan förut och jag har hört hur folk ursäktar sig att det är svårt och omöjligt. Tja, här är några goda nyheter. Någon annan har gjort allt jobb åt dig. Det finns några resurser att utgå ifrån för att ta reda på om hudvårdsprodukter och kosmetika innehåller oacceptabla halter av giftiga kemikalier.  Allt du behöver göra är att logga in på Health Canada och ta del av produktlistan som innehåller oacceptabla halter av giftiga kemikalier. Även värt att nämna Environmental Working Group i USA som sponsrar två utmärkta platser:  Safe Cosmetics och Skin Deep - databas som har klassat hundratals produkter för säkerheten. En annan stor resurs är boken No More Dirty Looks av Siobhan O'Connor och Alexandra Spunt. Dessa två tjejer har verkligen grävt ner på djupet för att avslöja skrämmande kemikalier i våra hygienprodukter.


Dessa resurser har nått tusentals kvinnor och hjälpt dem att göra hälsosamma säkra val, men det finns miljontals fler som inte vet att de bokstavligen förgiftar sig själva. Bli en förespråkare och sprid ordet via vår blogg. Om varje kvinna läser den här artikeln berättar 10 kvinnor, och de berättar 10 kvinnor ... kanske kan vi rädda våra systrar. 

Gilla oss på Facebook och stöd vår verksamhet. Tack!

Bildkälla: Google

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar