tisdag 27 december 2011

Miswak - Naturens alternativ till tandborste & Tandkräm!
Att borsta tänderna med en tandpinne är kanske svårt att begripa. Men nu kommer jag med en nyhet som många av er faktiskt inte känner till. En tandborste som kallas för Miswak/Siwak och är okänt i Sverige men mycket vanligt i Mellanöstern och Indien och har används i urminnes tider för att bevara god tand- och munhälsa. Tandborste och tandkräm var lika främmande för de som Miswak är för oss idag. Miswak är vanlig i den muslimska världen. Profeten Mohammed återberättade om dess fördelar för oral hälsa och rekommenderade alla muslimer att använda den dagligen. Men Miswak är inte bara begränsad till muslimer, den har också varit omringad av många kulturer som ett effektivt verktyg för god oral hälsa och fanns långt före kristus tid.Forskning har bevisat att Miswak är mer effektivt än din tandborste! Miswak har naturliga anti-mikrobakteriella egenskaper. Studier betonar speciellt Miswaks förmåga att bekämpa plack i tandköttet. En annan svensk studie av svenska forskare visade att Miswak har förmågan att döda bakterier utan att ens vara i kontakt med dem.

Miswak är en enkel brun kvist med en av dess ändar avskuret för att exponera borsten. Det är också bevisat att denna borste är mer effektiv än din tandborste när det gäller rengöring mellan tänderna. Detta därför att borsten är parallella med skaftet snarare än vinkelrätt som i en vanlig tandborste. Innan borstningen biter man ändan eller tuggar på borsten som släpper en stark antibateriell juice som inte bara minskar bakterier i munnen utan även tar bort dålig lukt och skapar en doft i munnen.


År 1986 rekommenderade världshälsoorganisationen (WHO) användningen av Miswak och under 2000 uppkom en internationell konsensus där slutsatsen var ökad behov av ytterligare forskning för att dokumentera effekten av Miswak.


Jag kommer ihåg när jag brukade klaga på min lille bror för några år sen, varför han aldrig borstar tänderna med vanlig tandkräm. Men hans fru nämnde inte för länge sen hur förvånande bra och vita tänder han har, trots att han äter mycket godis besöker han inte tandläkaren.Miswak kommer snart att vara tillgänlig på BODY BAZAR shop under vårterminen 2012. Avvakta! Siwak Kan vara ett perfekt komplement till naturliga tandkräm som inte innehåller Flour. Ja tyvärr så kan vi inte förneka att flour är effektivt mot att bekämpa plack och karies. Men även väldigt omdiskutterad.


I takt med den växande ekotrend tror jag folk kommer att se mer av Miswak i marknaden. jag passar på att presentera ett arbete av en lebanesisk tjej som har lyckats utveckla en innovativ förpackning för Miswak. Behövs verkligen för denna bedårande kvist, naturens underverk!
This in Super Market...


This at Home...

Print ad Serie....
Källor:
Titta närmare på Leen Sadder’s Behance portfolio
http://www.greenprophet.com/2011/03/this-toothbrush-miswak/ (intervju med Leen Sadder's)
http://www.1001inventions.com/mt/archives/blog_26/7AWinningSmile.pdf (Forskning överblick)
http://www.tandlakartidningen.se/wp-content/uploads/2011/08/Baeshen-93.pdf (Svensk Forskning)

2 kommentarer:

 1. Ah, så spännande.
  Väntar förväntansfullt på att den skall komma, vill testa!!
  //
  sirahblog.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Your're welcome Sirah!!!

  /Hanan

  SvaraRadera