lördag 21 januari 2012

En Touch från Orienten

Besöket på Formex mässan var en upplevelse. Hittade dock inte allt jag sökte efter - väldigt mycket nordisk - stilrent design. Men även en hel del annan inredning som var smacken som baken. I mässan står inte bara inredningsföretag representerade. Jag tog mig även en runda och smakade på det smaskiga Gourmet och delikatess utbudet. Något som jag verkligen föll för var färska ekologiska dadlar doppade i mörk ekologisk fairtrade choklad. Fick med mig en påse hem som jag bjöd min make och mina barn på.  De äälskade det. Men fick ändå en kommentar av min man. "Hur många Kilo?!?"  Jag: 125 gram!. Min Man: Man kan köba ett kilo dadlar hos araben och doppa själv"...hohaha. En typisk kommentar som brukade göra mig vansinnig förut. Men SANT egentligen - han tänker ekonomiskt. Här kommer bilder från mässan och sist en liten intro video av mig på nya exotiska Karawan authentic. Om ca. 2 veckor får jag in Bad accesoarerna. Är fortfarande fundersam om jag ska ta in de fantastiska ler tvålarna från olika bergarter. Upptäckte att de innehåller tillsatsen "Sodium Hydroxid" som brukar användas för att framställa tvålar.  Konceptet är 100 % naturligt och allt jag köper in ska definitivt inte innehålla några spår av konstiga tillsatser. Nåja, hur som helst. Återkommer med mer information om denna mystiska tillsatsen som jag har googlat på men fortfarande inte fått ett övertygande svar.

Marockanska sitt puffar. So Chic!

Pimpsten från Syrien!

Skrubb handske med äkta gethår. Häftigt eller hur?

1 kg påse tvättnötter som räcker för ett helt år.

Riven Tvål från orienten! Ursnygga förpackningar.

Tvålar på traditionellt vis :)

Tvål i förpackning med inspiration från Vietnamn.
 Och sist men inte minst, en kort intro av Sveriges nya exotiska varumärke - Karawan Authentic.

7 kommentarer:

 1. vi är två om att älska inredning :)
  massa fint juu!

  SvaraRadera
 2. Kikar in, såg din länk på familjeliv

  SvaraRadera
 3. Välkommen in Jessica, alltid kul med nya besökare och tack för din kommentar :)

  SvaraRadera
 4. Natriumhydroxid, eller soda, används i förtvålningsprocessen. Det är det som gör själva tvålen, så att säga. Utan natriumhydroxid – ingen förtvålningsprocess. Natriumhydroxid reagerar nämligen med oljorna och vattnet och sätter igång den kemiska process ur vilken sen tvål bildas. I det färdiga schampot finns ingen natriumhydroxid kvar.

  SvaraRadera
 5. Tack!

  det här med hydroxid är rent kemi. Det står också att ämnets har frätande egenskaper används vid olika typer av rengöring både i hushållen i t.ex. ugnsrengöring och i industrin för avfettning. Så vet faktsikt inte i hur liten mängd den används i tvålar. Sen finns det Sodium Hydroxide som är en annan benämning. Sen i hur stor grad man använder detta ämne och hur den omvandlas efter tvålprocessen har jag lite kunskap om. Men tänker undersöka saken närmare. För detta ämne är godkänt av tex. Soil Association, Ecocert och Bio certifieringar?!?

  SvaraRadera
 6. Fick ett mail idag av företaget Pure Thoughts som svar på min fråga: Fick följande svar:

  "Sodium hydroxide is an essential ingredient in the soap making process and is always used - it is what turns the oils into soap, however it is calculated so that once this process has taken place there is none present in the final bar".

  Översättning: "Natriumhydroxid är en viktig ingrediens i tvål beslutsprocessen och används alltid - det är det som förvandlar oljor till tvål, men det behandlas på så sätt att när denna process har skett finns det inget i den slutliga tvål baren".

  Utifrån svaret jag har fått och informationen jag har undersökt drar jag nu slutsatsen att hydroxide är en viktig bas i tillverkning av tvålar. Självklart beror det på vilket tvål man pratar om. Pure thoughts tvålar är väldigt skonsamma och torkar inte ut huden på samma sätt som andra billigare tvålar - härmed vill jag meddela er att jag kommer att satsa på KARAWAN Autenthic tvålarna. Jag litar på att de är certifierade av Eccocert och BIO märkta. Oljorna som används är rena och äkta. Dvs. Inga syntetiska konstgjorda doftämnen. Ingenting i Body Bazar är djurtestat.

  SvaraRadera