torsdag 14 juni 2012

Så har Raw Food inspirerat migUnder min förkylning har jag tagit en rëjäl funderare över my inner beauty och mina vardagliga rutiner. Nu säger en djup röst inom mig. Du behöver varva ner Hanan. Förut var jag super noga med kosten. Men sedan jag skaffade barn (de senaste 4 åren) har jag slarvat rejält. Jag äter oregelbundet, äter barnens mat, stressar när jag äter osv. Jag körde GI metoden en gång i tiden i ett par år och var mer nöjd med mitt välbefinnande. Nu är jag super nyfiken på Raw Food. Intresset väcktes via en vän på facebook som delade information om sin livstil. För er som inte vet så är raw food ekologisk och oupphettad mat av högsta kvalitet. Här kommer ett citat från hemsidan rawfood.se som förklarar närmare.


Rawfood dieten inkluderar frukt, grönsaker, färska frukt- och grönsaksjoser, groddar, örter, nötter & frön, fermenterade grönsaker, sjögräs, alger samt olika former av superfoods, svampar och örter, och då i ett så miljövänligt och naturligt tillstånd som möjligt. Allt för att bevara maximal näring och energifrekvens.
Att äta en diet bestående av mestadels, minst 80%, Rawfood är ett bra riktmärke, och kommer att förändra din kropp på en molekylär nivå, bygga starka celler, radikalt neutralisera de skadliga syranivåerna i kroppen, höja syrenivån och ge dig en enorm energi i kroppen och en mental klarhet utöver det vanliga. 


Den största orsaken till att Rawfood har blivit en riktig hit bland Hollywoodkändisar är mycket beroende på dess detoxande effekt på kroppen. En ren insida bidrar automatiskt till en renare utsida, men även till renare tankar och uttryck. Huden strålar, du mår bra, har mer energi, känner dig lätt och harmonisk i kroppen, samtidigt som de flesta mag-tarmproblem brukar försvinna ganska snabbt. De främsta fördelarna med Rawfood-dieten är snabb viktnedgång och en lätthet i kropp och huvud. Matsmältningen är den mest energikrävande process av alla, och ju mindre börda på matsmältningssystemet, desto mer energi kommer du att få.

Källa: http://rawfood.se/rawfood/vad-ar-rawfood/

Det krävs verkligen disciplin att go raw 80 %. Tror att jag kommer att variera i början och öka succesivt. Hur som helst så är jag såld på raw food-dieten. Att baka med dadlar, sesam, mandelmjölk, kokosolja lockar mig. Att inte upphetta maten över 40 grader är logiskt. Det känns lite heltidsjobb att go raw men det kan vara värt varenda krona för hälsan. Inte minst när man reflekterar över allt skit man stoppar i sig och alla sjukdomar man riskerar att få. Det känns tidskrävande att gå Raw. Allt ifrån att handla ekologiskt till största möjliga mån till att se till att blötlägga grönsaker samt tanka skåpet med alla nyttigheter som raw food kräver. Hur komplicerat det än må vara så känner jag mig taggad.

Jag vill dela med mig en video om en 70 årig råkostare som har inspirerat mig och fått mig att tänka efter.  Som jag sa förut så räcker det inte bara med att smörja sig med naturliga hudvårdsprodukter om man vill ha en strålande ung hy. Det är viktigare att äta rätt kost och välja ut ekologiska råvaror.
Jag fick äran av min FB vän Sudha Carlsson (Raw food föreläsare) att dela med mig några av hennes personliga raw food bilder. Jag beundrar hennes desciplin. Hon har kört det här i många år.
Se & lär!


Hade ingen aning om mjölksyrade grönsaker i raw food världen...Super nyttigt och gott samt kan hålla upp till ett år.

Rawkostare föredrar ekologiskt.

De magiska ingredienserna som berikar smakerna..enligt Sudah är Raw food gott!

Många smaskiga drycker. Kolla in den här smootie..
 En näve nässlor och kirskål, 1dl sv.vinbär, 1päron, 1 apelsin, 1/4 citron, 2 färska dadlar, 1/6 avocado.


Exotisk snacks - ja dessa använder hon i maten. Att de blötläggs
är ngt. jag inte var bekant med tidigare.  Tydligen bra !!

Sås receptet är gjord av mixade och blöttlagda cashewnötter, avocado, vatten och kryddor. Låter nöttigt och gott!

Ser hur smarrigt och nyttigt ut som helst.

Raw kaka...inte en gnutta mjöl.


Gröna groddar och gröna blad är livet menar Sudha :)

Rawchoklad glass med eko körsbär är så mumsigt tyker Sudah. Visste ni att Body Bazar erbjuder Raw mörk choklad  som smakar himmelskt. Conscious heter märket. Större utbud av Raw Snacks kommer att utökas så småningom. Så håll utkick!
Ja, det var allt för mig idag. Glöm inte att titta på videon ovan. Du kommer bli impad! 
Vad känner du inför Raw food? Kasta gärna en kommentar och dela gärna med dig lite inspirerande tips eller berätta bara om raw food är något för dig?

4 kommentarer:

 1. Hej vackra, underbar och inspirerande artikel. Du är verkligen duktig!Försökte pusha det men det var väldigt komplicerat och allt blev fel;p men tack för alla goda råd och inspiration <3 kram Johanna

  SvaraRadera
 2. Tack underbara människa för komplimangen och noteringen om Pusha. Måste nog göra om knapparna så att det blir lättare att pusha.

  SvaraRadera
 3. Jag kände precis som du med Raw Food. Tidigare åt jag enligt LCHF, men sen började jag mer med yoga igen och jag kände verkligen med hela kroppen att jag ville mer åt Raw Food hållet. Nu försöker jag äta ca 50% raw. Frukost, snacks samt ett av huvudmålen. Att göra mer blir bara för stressigt för mig när resten av familjen vill ha mer "vanlig" mat (även om barnen är bra på att äta grönsaker).
  Erica Palmcrantz raw food böcker är bra, men den som jag gillar mest och är väldigt inspirerad av är Vibeke Amdisens "Pigg och glad med Raw Food"!
  /Maria B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej på dig och tack för att du delade med dig om dina raw food erfarenheter. Ska ta och kolla in Palmcrantz och Amdisens Rawböcker. Perfekt inspiration för mig som inte är expert i raw världen. Säkert fler här som är lika nyfikna. Må väl och ta hand om dina små ögonstenar.

   Radera