lördag 15 december 2012

Boosta ditt järnintag med Grönkål

Efter barnmorske besöket på fredag och beskedet om att järn intaget hade sjunkit en aning. Blev jag beordrad att skärpa mig med kosten. Har varit en slarv Maja den senaste tiden på grund av hög tryck i företaget. Glömt bort C-vitamin intaget, blutsaft och grejer. Men i helg tänkte jag ta hand om mig själv så som jag annars brukar  göra när jag inte är stressad. 

Köpte med mig en stor bunte grönkål, rik på vitamin C och järn samt en massa färska grönsaker som kommer att tillagas i helgen. Grönkål är gott, otroligt nyttigt och en av de nyttigaste gröna du kan äta från växtriket.

Tänkte dela med mig hur jag brukar tillaga grönkål. Här är en super god och enkel recept på hur jag brukar göra. Men det finns naturligtvis massor av andra recept. Tänkte börja köra med gröna smooties framöver. Under min amningstid är målet :)

Tvätta och koka grönkål. Obs, släng inte vattnet - den kan användas som buljong till soppa. massor med C-vitamin -

Fräs vitlök 

Tillsätt följande kryddor: röd paprika, svartpeppar, spiskummin (eller efter smak)

Fräs grönkål med kryddorna och kasta till sist över en hackad knipa persilja. Salta!

Slutligen smaksätt med citron. Voila!


Hur nyttig är grönkål?

Av alla nyttiga grönsaker tar grönkålen hem en topplacering vad gäller näringsvärden. Mineraler, vitaminer, fibrer och antioxidanter fyller de mörkgröna bladen.

Grönkål är även ett bra miljöval då huvudparten är svensk, även den frysta. Färsk svensk ekologisk finns att tillgå under oktober-januari. Grönkål odlas på friland och kräver inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker.

Grönkål

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G
Energi209 kJ
Energi50 kcal
Protein3 g
Fett0,7 g
Mättade fettsyror0,1 g
Kolhydrater6 g
Fibrer4 g
C-vitamin120 mg
D-vitamin0 mcg
Folat30 mcg
Järn1,7 mg
Zink0,4 mg
Kalcium157 mg

* Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedeldatabas, version 2012-01-262 kommentarer:

  1. Oj så gott och nyttigt! Ska testas till veckan. Jag har själv lite lågt blodvärde just nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja men då passar det perfekt med grönkål :D Du kan också prova blanda den med spenat :D Men sägs att grönkål är mer näringsrik.

      Radera