lördag 26 januari 2013

Vegetabiliska oljor för bästa hårkvalitetAtt smörja håret med hårolja är något som traditionellt görs i Indien, ayurvedans hemland. Men även i många andra orientaliska länder. Här i Norden har vi inte den vanan men behöver det lika mycket.

Oljan i kallpressad kvalitet är full med nyttiga vitaminer och mineraler som 'matas' till håret och smörjs i hårbotten. Som en oljeinpackning, men det finns även oljor som går bra att ha i en hel dag som styling produkt. Arganolja är en lätt olja och fungerar utmärkt som stylingprodukt för håret.  Att smörja hårbotten regelbundet kan göra att du undviker håravfall, tunt hår eller att håret tappar sin lyster.

De flesta ayurvediska håroljor är beredda enligt uråldriga recept som kommer med ned ärvd kunskap från tidigare generationer. Ibland kan de vara tusentals år gamla. De vanligaste kända hår oljorna i Indien brukar vara en blandning av olika örtoljor. Många namn är okända för mig, men här kommer några örtoljor för håret att bekanta er med. 

Dhatri herbal hair oil: Denna sägs vara extremt bra mot håravfall. Den har en kylande effekt på skalpen och minskar stress. Den består av: Neem, neela amari (indogofera tinctora), kayyonni (Eclopta alba/eclipta psostrata), aloe vera, keram, brahmi (bacopa monnieri), Kadukka (Terminalia chevbula) i en bas av kokosolja. 

Oushadhi hair tone: En örtolja bra mot mjäll. Den innehåller kokosolja och eclipta alba, sesame seeds, terminalia bellirica, lotis stamen.

Kaveri hair tonic: Perfekt för långt och hälsosamt hår. Innehåller indigo, Bhumibala (sida veronicaefolia), bhringaraja (eclpta alba) och amla (aeclipta officinalis)

Komplicerade namn. I know! och vart någonstans får man tag på dessa dunder oljor i Sverige då? Har faktiskt ingen blekaste aning. Lämna gärna en kommentar om någon av er vet. Men jag är extremt nyfiken att grotta ner mig och lära känna ayurvedas populära holistiska och tusen åldriga beauty secrets. Kanske något man snart ska satsa på i Bazaren :) Lite mer research  på den fronten bara. 

Enkla och riktigt bra oljor att annars använda till håret är kokosolja och arganolja. Olivolja också super om man inte har något emot doften :). Använd helst kallpressad och ekologisk kvalitet.

Tips: Värm alltid oljan till en behaglig temperatur innan du masserar in den i skalpen. Massera i cirkelrörelser som inte är för kraftiga. Låt verka över natten för bästa resultat. Har du problem med håravfall, se även upp med kosten och hälsosam livstil. 


1 kommentar:

  1. Men härligt och bra med dessa tips just nu. Vinterhår behöver lite extra omvårdnad.

    SvaraRadera