onsdag 19 december 2012

Vad är sant om ekologiska skönhetsprodukter?


Förra veckan la jag upp en intressant men klurig fråga på facebook. Inte en enda person svarade rätt. People, what's going on? Känns som att det är på tiden igen att lyfta upp det här temat. Mer om hur du utforskar innehållsförteckning på dina skönhetsprodukter kommer upp i ett eget inlägg snart. Missa inte det! Så här löd frågan?

De är inte något säkrare än konventionella skönhetsprodukter
    De innehåller mindre bekämpningsmedel
    De arbetar bättre än konventionella kosmetika och hudvårdsprodukter



    Rätt svar: De är inte något säkrare än konventionella skönhetsprodukter"

    Motivering: Tyvärr betyder "ekologiska" etiketten inte så mycket på din bodylotion. Det finns inga EU regler om vad som får ingå i din lotion. Man har kunnat hitta 1,4-dioxan, ett cancerframkallande ämne i vissa "ekologiska" schampo. Att det står ekologisk, organisk eller naturlig är inga garantier på att produkten är naturlig eller ekologisk. En tumregel är därför att hålla sig till 100 % naturliga ingredienser - helt utan konstiga tillsatser. Rena smör och oljor! Samt lära lära sig att utforska innehållsförteckning på produkter.  



    Vad tycker ni annars om kunskapsfrågor av den här typen? Är ni sugna på en tävling med prisutdelning om härliga ekologiska och naturliga skönhetsprodukter från bazaren? Tell me babes, så kör vi järnet när jag får tillfälle i akt.

    8 kommentarer:

    1. Jättebra med frågor och nya lärdomar, kör hårt! :)

      SvaraRadera
    2. Visst är del väl trist att vi inte kan lita på den produktmärkning som finns. Det gäller att läsa innehållsförteckningarna och kontakta tillverkaren om något är oklart.
      Många ingredienser kan komma ifrån växtriket men de kan även vara tillverkade i en kemisk fabrik. Och den informationen brukar man inte kunna läsa någonstans.
      Tack för att du håller våra hjärnceller aktiva.
      Fortsätt gärna.

      SvaraRadera
    3. Jag håller med, kör hårt! Trist är ju när inci står på latin, men inom parentes finns det engelska ordet, vilket alltid är förskönat. Typ coco-glucoside (coconut oil product) vilket låter jättebra, men efter alla kemiska processer liknar det ju inte längre kokosolja. Så borde man inte få luras!

      SvaraRadera
      Svar
      1. Just precis Camilla. Trist! I en del INCI kan man läsa långa kemiska namn följt av orden "härstammas från kokosnötolja". Det man gör är att man skapar så kallad cocoamide DEA från kokosolja och till det krävs användning av den cancerframkallande syntetiska kemiska ämnet dietanolamin (DEA), en benämning som dessvärre inte följer med INCI. Så jävla korkat.

        Radera
    4. Trevlig blogg! Kul att lära sig nya saker och numera efterfrågas det mer än förr om åren vad produkterna innehåller. Roligt att vi blir mer medvetna om att ta hand om oss bättre:)

      SvaraRadera
      Svar
      1. Tack! Känns som att trenden "back to basic" bara ökar.

        Radera