tisdag 6 december 2011

Bli en Duktig Etikett Detektiv!
När du väljer hudvård, hygienprodukter och kosmetiska bör du vara en etikett detektiv. Att läsa etiketter på hudvårdprodukter kan vara mycket svårare än man tror eftersom tillverkarna oftast tillverkar produkter som innehåller skumma kemikalier. Dessutom har många av oss bråttom eller bryr oss inte om att forska djupare. Jag personligen kontrollerade aldrig förrän jag insåg hur mycket kemikalier som finns i våra hudvårdsprodukter. Hur kan vi då se till att vi inte kastar bort våra pengar på värdelösa produkter som innehåller skadliga kemikalier? Det är ju viktigt att vi spenderar våra förvärvade pengar på äkta naturliga produkter - som fungerar! Eller hur?


Det som förvånar mig är att lagen fortfarande tillåter tillverkare att bedriva affärshemligheter. Trots att barn schampon är fullproppad med konstgjorda kemikalier har företag fortfarande rätt att sälja produkter på bekostnad av vår hälsa.  Jag blir allt mer skeptisk när jag ser följande termer på ingrediensförteckningen.

"Allergivänlig"
"Allergitestad"
"Säker för känslig hud"
”miljövänlig”
”Naturlig”

Tillverkare behöver ALLTSÅ inte redovisa dessa påståenden inför lagen.  För mig är de därför ganska meningslösa. Här kommer kvällens tips på hur du undviker skadliga kemikalier i din kosmetika. En kort lista över de vanligaste gifter att leta efter på etiketterna. Jag vet att det kan vara svårt eftersom alla inte är redo att tvätta sig med vatten och smörja sig med olivolja.

De 5 vanligaste gifterna att undvika i Personligahygienprodukter:

1. Sodium Lauryl Sulfate (och alla andra sulfater) - detta är ett mycket giftigt rengöringsmedel och finns i de flesta schampo, tvål och tandkräm.

2. Fluor - i grunden ett gift för hela kroppssystemet. Mycket vanligt i våra tandvårdprodukter.

3. Propylenglykol - ett cancerframkallande ämne.

4. Bly, aluminium och andra giftiga metaller.  Finns i många personliga hygienprodukter, nämligen smink och deodorant. Ny forskning visade att gravida djur utsätts av giftiga metaller och att stora mängder övergår till fostret. (källa - Luckor av Dr Natasha Campbell McBride)

5. Trietanolamin, Dietanolamin och Dioxanes. - Dessa bildar starkt cancerframkallande ämnen.

Detta är bara toppen av ett isberg kära bloggare. När det gäller gifter i personliga hygienprodukter finns det mer än tusen cancerframkallande och giftiga kemikalier som ofta används i utformningen av schampo, tvål, tandkräm, kosmetika, parfymer, krämer och så vidare.


Mitt motto är (med inspiration av Dr. Mercola)  ”OM DU INTE KAN KAN ÄTA DET – APPLICERA INTE PÅ DIN HUD”.  Välj gärna certifierade hudvårdsprodukter som  USDA (USA), Soil Association (Storbritannien),  ECOCERT (Europa), BDIH (Tyskland), AIAB (Italien). Välj renodlad hudvård som innehåller, örter, vegetabiliska oljor, eteriska dofter, bivax etc.

För att verkligen vara säker på att du får helt naturliga skönhetsprodukter. Besök Body Bazar Shop och välj bland massor av 100 % naturlig, exotisk och etisk kroppsvård. Det finns givetvis också andra trevliga EKO butiker att handla ifrån men tyvärr inte mycket att välja bland i våra svenska butikshyllor. Ha en fortsatt trevlig kväll!4 kommentarer:

 1. Ukhti, fluor finns naturligt i våra svenska vatten. Vilka mängder är det som krävs för att fluor ska göra skada och vad händer i kroppen? Förutom att det skyddar mot karies.

  SvaraRadera
 2. Just det! Finns i vatten också. Här är en intressant artikel : Flour ett miljögift vi kan sluta använda idag.

  http://kgholmstens.blogg.se/2010/may/fluor-ett-miljogift-vi-kan-sluta-anvanda-idag.html

  Verkar som att Sverige har relativt lägre flour än andra länder. Här: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?td=20091002&art=533&tem=2

  Det finns olika teorier där ute på hur mycket mängd som kan vara skadligt. Exakt svar på din fråga har jag inte, men verkligen värt att titta närmare på.

  SvaraRadera
 3. Vad bra inlägg! Jag tänker precis likadant - om det inte går att äta använd det inte på huden. Jag har börjat no poo:a en hel del. Bikarbonat, äppelcidervinäger, ricin- och olivolja är mina bästa vänner :P

  SvaraRadera
 4. Tack Lacks den djurrättande feministen. Härliga recept du har börjat använda. Keep up the good work! lösningen till vår skönhet finns i vår modernatur, helt garanterat. Bara titta tillbaka i tiden lite. Fanns inga djurförsök i kosmetika branshen. Vad gjorder folk för 100 år sedan för att se vakrare ut?!? Vad gjrode cleopatra - skönhetsdrottningen? Jag har bevis! Min mormor hon har den slätaste huden någon annan någonsin kan ha i hennes ålder och väldigt len aoch släta kinder. Hon berättade för mig att hon bara brukade använda naturlig marockansk tvål (oliv tvål, vatten och vegetabiliska oljor. Min mamma som är vårdnadsanhöring köper till henne krämer från apoteket "för känslig hud". Tittade på innehållsförteckningen och blev skräckslagen. Nu försöker jag och övertala mamma att bojkotta apoteket.

  SvaraRadera