lördag 7 januari 2012

8 anledningar att använda naturliga skönhetsprodukter


1. Din hud absorberar saker lättare
Allt som appliceras på huden absorberas i kroppen och i blodet precis som om du hade ätit det.

2. Du utsätts för över 168 farliga kemikalier varje dag.
Kemikalier som ftalater, mineraloljor, sulfate laureth sodium, propylenglykol och parabener används alla vanligt  i kosmetika och kroppsvårdsprodukter, och är kända för att vara cancerframkallande eller på annat sätt giftigt för människokroppen.

3. De flesta kemikalier som används har inte genomgått några säkerhetstester.
Av de mer än 80.000 kemiska ingredienser i kosmetika och hygienprodukter har mindre än 10% faktiskt testats.

4. Staten reglerar inte kemikalier i skönhetsprodukter.
Av de mer än 10.000 kemiska ingredienser i kosmetika och hygienprodukter har mindre än 10% faktiskt testats och av dem som har testats har få  förbjudits. Praktiskt taget har kemikalierna inte genomgått rättslig myndighet och kan därför inte verkställas.

I Sverige poängterar Läkemedelsverket följande:  ” Ämnen som kan vara skadliga får överhuvudtaget inte användas som ingredienser och sådana ämnen sätts upp på en förbudslista. Det gäller till exempel cancerogena, mutagena och reproduktionsstörande ämnen (CMR-ämnen). Detta är en grundprincip i EU:s kosmetikaregler, som gäller i alla medlemsländer”.

Men sanningen är att långt ifrån alla ämnen har reglerats och finns inte med förbudslistan...

5. Infertilitet ökar hos kvinnor under 25 år.
En stor studie visar att gravida kvinnor i fertil ålder löper större risk för infertilitet och reproduktiva problem som följd av användning av vanliga kemiska ingredienser i skönhetsprodukter.

6. Cancer, autism och missbildning är stigande.
Många forskningsrapporter har visat samband mellan ökningar i sjukdomar och det stora antal kemiska gifter som vi utsätts för dagligen.

7. Ofödda barn har visat sig haft 100-tals kemikalier.
Laboratorietester har upptäckt så många som 232 kemikalier i nyfödda som testades genom ett navelsträngsblod studie. Denna rapport har starka bevis att barn utsätts, redan i början av sin utveckling i livmodern, till komplexa blandningar av farliga ämnen som kan ha livslånga konsekvenser.

8. Naturliga produkter fungerar helt enkelt bättre.
Produkter fria från syntetiska ingredienser och syntetiska dofter är definitivt mer effektiva bara för att de är framställda med äkta naturliga ingredienser som inte stör kroppens naturliga tillstånd, hormoner och endokrina systemet.

Hur hittar du naturliga, ekologiska och syntetiska produkter?
Läs inte enbart etiketter som "ekologisk", "naturligt" och "naturläkemedel" som finns i hudvårdsprodukter. Många håller inte vad de lovar. Precis som företag inte är skyldiga att utföra säkerhetstester av ingredienser i sina produkter, regleras heller inte vilka etiketter som läggs på produkterna. Många produkter får använda ordet "ekologisk" men innehåller en mycket liten mängd ekologiska örter i en bas av petrokemiska, gifter och hårda konserveringsmedel.

Läs Ingredienser!  Det är viktigast att vara uppmärksam på farliga ämnen som finns i produkter. Även om produkten kan innehålla vissa ekologiska ingredienser kan den också innehålla syntetiska kemikalier som parabener, petrokemi, syntetiska dofter, eller andra skadliga tillsatser. Dessa kemikalier brukar oftast har konstiga benämningar som man inte är bekant med. För mer information om vilka ingredienser du bör undvika, titta närmare på listan HÄR.

För att en produkt ska vara hälsosam och säker - måste den enligt mina ögon vara mer än ekologiskt - det måste vara rent och ofarligt som möjligt; utan kemikalier, utan konserveringsmedel och helst utan uttorkande alkohol.  

Det finns en databas som betygsätter nästan en fjärdedel av alla produkter i  marknaden: Skin Deep Database. Besök gärna för mer information om listade produkter och kemikalier.

För övrigt tror jag att det är enkelt att välja säkra skönhetsprodukter. Jag diggar verkligen Dr. Marcolas kloka ord: *** I WOULDN'T USE A PRODUCT ON MY SKIN THAT I WOULDN'T PUT IN MY MOUNTH ***

Översättning: Jag skulle inte kunna använda en produkt på min hud som jag inte skulle kunna stoppa in i min mun.

Tips. Spana gärna in renodlade skönhetsprodukter i min exotiska Spa  HÄR! Du skulle också kunna exprimentera fram dina egna effektiva skönhetsmetoder av dina egna råvaror i köket genom att använda lite fantasi :) Mer tips om det och video på hur du gör följer senare inlägg här på bloggen. 


1 kommentar:

  1. Vänligen ta bort denna bild från din sida och det är upphovsrättsskyddat av min verksamhet, EdenSong Essentials. Tack.

    SvaraRadera