tisdag 31 januari 2012

Stoppa Djurförsök!!!!


När man talar om djurförsök har nog de flesta rätt svårt att förstå vidden av dem. Hur många djur som egentligen blir utsatta, vilka arter och för vad.

De flesta får väl upp en bild i huvudet av en mus eller råtta som hålls upp av en steril plasthandskehand och injiceras med något ämne i benet. Man vet inte riktigt vad det är för ämne eller till vilken nytta man gör det. men de små djuren är ju ändå rätt lågt stående och kan ju inte känna så mycket lidande och smärta. Eller?

Över 100 miljoner djur används i djurförsök varje år.
Det handlar om apor, fiskar, får, getter, grisar, groddjur, hamstrar, hundar, hästar, illrar, kaniner, katter, kor, kalvar, tjurar, kräldjur, marsvin, möss, råttor osv osv. Av dessa är möss och råttor helt klart flitigast använda. Jag tror det är det som får en del människor att tänka att det inte är så himla farligt med djurförsök för man känner sig liksom så långt borta från möss och råttor och har svårt att identifiera sig med dem.

Det handlar om så många fler djurarter än möss och råttor. Det handlar om så mycket mer än de där sprutorna som nog inte kan vara så himla farliga egentligen. Det handlar om djur som görs törstiga och sen får elstötar när de försöker dricka bara för att man vill undersöka impulsiva beteenden. Det handlar om djur vars hälsenor skärs av och som sedan hängs upp i svansen i fjorton dagar, för att man vill studera läkningen av senor. Det handlar om kattungar vars ögon täcks över från födseln och framåt för att man vill studera dess beteende när den väl får se. Om kaniner och apor som man fixerar för att sedan droppa tvål och andra substanser i deras ögon för att man ska se hur pass irriterat ögat blir.

Jag skulle kunna fortsätta i all oändlighet och jag slutar aldrig förundras av hur inhumant människan kan bete sig. Hur kan en del totalt sakna känsla för vad som är rätt och fel? och för vad som är etiskt accepterbart och inte?

När det finns alternativa metoder för djurförsök förstår jag inte hur sånt här kan fortgå i denna utsträckning och under dessa förhållanden. Usch! Jag blir så upprörd och jag förvånas och blir skrämd av att det finns människor som inte har något emot att spänna fast ett djur och sedan droppa frätande substanser i dess ögon. Att det finns människor som är kapabla till det och inte berörs utav det.


Det finns många bilder på google som visar vilka drägliga förhållanden djuren går igenom. Men många av bilderna är skrämmande och jag har valt att inte publicera de på min blogg. En del kan vara känsliga av att se känsliga och berörande inslag.


Källor: 

2 kommentarer:

  1. alltså så SJUKT! vilka är dessa människor undrar man ???? och det är inte precis som om företagen går ut och berättar att deras produkter är djurtestade (däremot går många företag ut och säger att deras produkter INTE är djurtestade så då undrar man egentligen om alla andra företag..) t.ex. om botox så vet jag personligen konsumenter som inte hade någon aning om att substansen ligger bakom så många grymma djurtester och hade dom vetat det hade dom absolut aldrig gått igenom behandlingen. detta måste spridas så att folk blir mer medvetna!

    SvaraRadera
  2. Exakt vad du har poängterat tänkte jag på. Därför är det bra att leta efter certifierade produkter som brukar vara märkta Icke-djurtestat. som tex certifieringen i länken nedan. Skulle vara bra om botox miljard industrin kunde sträva mot sådana certifieringar. Många har upplevd den hjälpa mot migrän exempelvis. Men det är desvärre starka nervgifter som behöver testas och på vem, jo på stackars djuren :( Hoppas på andra forskningsalternativt snart!!!!

    http://allrealbeauty.files.wordpress.com/2010/10/cosmetic_animal_testing_14.jpg

    SvaraRadera