tisdag 13 mars 2012

Jante går vilse i turkisk Hamam tröskeln

Idag utför jag min Hamam SPA ritual hemma, tycker att det är behagligast och bättre än en dyr SPA behandling. När jag var liten (7-9 år) bodde jag hos min kära moster Amina i Marocko som alltid tog hand om mig och pysslade om mig på sitt vis. Hamam ritualen började hur som helst redan dagen innan. Jag minns att hon brukade lägga henna i mitt hår som jag fick sova med hela natten. Värsta jag visste! Det brukade kleta sig i hela håret, klia och stinka otroligt starkt. Dagen efter blev den en torr mask i håret och jag skulle alltså ägna hela morgonen med henna i håret och förbereda mig inför Hamam Ritualen. Ibland fick jag till och med gå handla åt moster med Hennan i håret. Pinsamaste  jag visste. Kom ihop att killen i Kiosken alltid brukade grimasera när jag kom dit.  

Ungefär så här såg hamam jag brukade besök. Beläget bland soak och bazarer.


Det skulle packas Kessa peeling handske,  kläder, 2 hinkar, liten vattenkana, smalkam, svart olivtvål pasta, Rhassoul (kropps- och hårmask), handukar, gummi tofflor, sittdyna osv. När vi väl kommer fram till hamam h'mama (hmama betyder duva - (ganska lik bilden ovan). Där spenderade vi hela 3 timmar i 3 olika rum med olika värme grader. Sista rummet var kallast. Där sköljer man av med ljummet/kallt vatten och ropar efter handukar. Vi började alltid bad ritualen i det varmaste rummet där hennan skulle sköljas ur, håret tvättas och kroppspeeling och kroppsmasken skulle på kropp och hår. Hamam för kvinnor i Marocko är generellt alltid bemannad med kvinnor man betalar för att få massage och kroppspeeling. Det kostade några kronor för de stackarna. Det var alltid en lättnad för mig att komma därifrån faktiskt. Som liten och energisk som jag var, var denna dag inte kul. Jag önskade hellre en 5 minuters dusch och sen springa ut för att leka kurragömma. Idag som vuxen är Hamam SPA ritualen i mina ögon det bästa för kroppen.  Nu vet jag också vad min moster höll på med. Hon tog hand om mig på bästa sätt. Mitt hår glänste alltid, hade underbar fin färg och vackra fina lockar som jag antagligen fick av Henna Kakan som fick verka hela natten samt rhassoul hårinpackning. Det är bra att skrubba bort döda hudceller innan sol exponering med en Kessa handske och Olivtvål. Solbrännan sitter i mycket längre och färgen på kroppen blir fantastisk fin. Idag tackar jag verkligen min moster för de skönhetsmetoder hon har överfört till mig.  

Hittade ett blogginlägg av en Jante som verkligen har haft en misslyckad Hamam Upplevelse där han blev torterad och ihjäl trampad. Skrattade ihjäl mig att jag höll på att kissa på mig. Kan inte låta bli att dela med mig. Lite fördomsfullt dock hur han framställer turkiska män. Hamam - Nej Tack! - Give me a break. 

Här kommer lite smak bilder på mer lyxigare Hamam: 

Det är vanligt med Mosaik och Marmor decor i Marocko.


Äkta och färska Rosbland som flyter i Vatten är en vanlig grej - även bland medelklass.

 Bild lånad från DN.

6 kommentarer:

 1. Läste hans berättelse, loool haha... inte precis så jag hade tänkt mig ett spabesök i turkiet.

  Din berättelse låter mycket roligare : )

  SvaraRadera
 2. Vad vackert.där vill man vara just nu

  SvaraRadera
 3. så himla fint måste verkligen åka till Marocko inshallah

  SvaraRadera
 4. Visst knäckte insädaren - Nej-tack till Hamam Angelica. Det råder visst fördomar om Länderna Annorlunda. Gah. Välkommen till Marocko Suad. Ja, You should go for a trip. Missa då inte Marrakesh där du verkligen får uppleva riktiga souks, gårdar, palatser, Ormtjusare, uteställen för mat och fantastisk shopping, massor med fantastisk hantverksarbete och mycket mer. Definitivt värt ett besök. Många Hippies, turister och konstnärer är riktigt förtjusta i den staden. Essaouira är också en liten kuststad utanför Marrrakesh värt ett besök Bland annat känt för Gnawa Festivalen - där många Hippies, surfare och andra icke barnfamiljer gillar att hålla till.

  SvaraRadera
 5. Dessa bilder frestar mig en hel del just nu.

  SvaraRadera