torsdag 3 maj 2012

Kony 2012 är Missvisande!


Kony 2012 av Invisible Children (IC) har väckt stor  debatt som jag bland annat har följt i Al Jazeera. Kony 2012 är genialisk genomförd dokumentärfilm som fått hela 78 miljoner tittare på bara en vecka.  I mina ögon är den inte helt genomtänkt.

Kony 2012 idé är att göra Joseph Kony känd så att han på det sättet kan stoppas. Kony är åtalad  för brott mot mänskligheten, inklusive mord, slaveri, sexuellt slaveri, våldtäkt, plundring, tvångsrekrytering etc.

Filmen har spridit sig som ett virus över sociala medier och alla vet nu vem den här Kony är. Såg den och blev djupt upprörd. Det gör ont i hjärtat och se barn utnyttjas, kidnappas och berövas sina rättigheter.

Nu är frågan:  Tycker ni  Kony 2012 är etisk och politisk korrekt?!?

Filmen har fått otroligt mycket kritik den senaste tiden om samarbetet mellan IC och Ugandas Militär och om hur IC spenderar miljontas kronor i fel ändamål?  Faktum är att bara en liten del av de pengar som organisationen samlar in går till hjälpverksamhet i Afrika. Kritikerna menar även att filmen innehåller faktafel.

Innan ni sprider vidare - tänk igenom en extra gång!!! Kony 2012 har lyckats göra snubben känd. Men sen då? Kommer det ställa honom till rätta? Krävs det andra tag? Är det korrekt att spendera så stora pengar på att göra Kony känd när man strategiskt kan göra andra mer effektiva insatser?  Lever han eller är han död, finns han i Uganda över huvud taget. Ni har säkert sett filmen - Hos mig får ni även ta del av  kritiken!

2 kommentarer:

  1. Det är så synd att dagens "kunskap" är känslor; ett rörande tal, en gråtfärdig film osv, folks känslor berörs och då lyssnar man. Men vad gäller fakta och kunskap är det "tråkigt". Inte konstigt att dom fått så många följare egentligen, vad skiljer dom från andra liknande "business"

    SvaraRadera
  2. Har du läst boken den vita mannens börda? En västerlänning trampar in i ett territorium och tror att han ska rädda världen med facebook och hollywod effekter. Ska man ge sig in Afrikas marker får man nog studera de politiska konsekvenserna. Alla ska känna igen Kony - tycker filmen har fått oss att lära känna grundaren till filmen. Han har ju blivit en hollywod kändis. Det här med att nå ut genom att väcka känslor kan verkligen missbrukas.

    SvaraRadera