torsdag 7 juni 2012

Honung ett under för hud och hår

Honung är något de flesta har i skafferiet. Men det är inte bara i maten honung gör nytta utan även på kroppen! Honung är otroligt användbart och kan faktiskt ersätta många av dina skönhetsprodukter. Visste du att Honung är bakteriedödande vilket är väldigt bra för alla hudtyper men speciellt för de med acneproblem. Honung fungerar lugnande och mycket återfuktande och kan till och med bleka ärr och läka sår. Dessutom innehåller den antioxidanter, vitaminer och mineraler. Här kommer några enkla tips.

Dagens exotiska skönhetsrecept!


Rengöring
Rengör gärna med fuktad bomull och tex. mandelolja för att ta bort ditt smink, om du använder det. Applicera sedan honung i hela ansiktet. Massera med mjuka cirkulerande rörelser, doppa fingrarna i varmt vatten och fortsätt massera. Värmen från vattnet hjälper till att rengöra. Skölj sedan av med varmt vatten och torka med en tvättlapp.

Ansiktsmask
Den här masken är riktigt enkel och mycket återfuktande. Rengör först ditt ansikte noga. Applicera sedan rikligt med honung. Låt sitta i 30 minuter. Skölj av med varmt vatten. Använd gärna den fasta honungen till detta, men flytande går också bra.Ansiktsskrubb
Krossa havregryn och blanda dem med honung för en enkel och billig ansiktspeeling.

Hårinpackning
Honung gör håret mjukt och blankt och motverkar "elektriskt" hår. Perfekt efter att använda efter ghassoul tvätt. Massera in blandningen i håret och låt verka 30 min – gärna över natten.
Ta 2 matskedar honung.
1 matsked pressad grapefrukt
1 tesked jojobaolja eller olivolja.

Kroppsskrubb
Recept:
1 matsked honung
2 deciliter socker
1 dl olja (t ex olivolja)

Dessa skönhetsrecept är ett under för hud och hår. Lite kladdigt men väldigt effektivt. Testa!

Tips: Bekämpningsmedel är en av orsakerna att bina är utrotningshotade idag. Du kan stödja naturskyddsföreningens projekt om att bekämpa en giftfri jordbruk. Rädda bina här. 


8 kommentarer:

 1. "Elektriskt" hår, precis det jag har problem med. Satt faktist precis och funderade på nässelvatten som man ska skölja håret med som ska skapa glansigt och fint hår. Den där skrubben ska jag prova också. Tack för tipsen. Det är verkligen bra att man kan använda massa saker man kan äta till kroppens utsida. Spännande! =) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod min vän :) Visst är honung ett under.

   Radera
 2. Ansiktsmasken måste jag bara testa.låter smaskens:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. låt sitta i 30 min, slicka nu inte bort det ;)

   Radera
 3. Något att tänka på när man väljer honung är att välja en kallslungad, (är tyvärr oftast den dyraste) alltså en som inte blivit uppvärmd någon gång under processen från bikupa till glasburk. Honungens alla nyttigheter går nämligen förlorade redan vid 60 graders upphettning. En del av smaken försvinner redan vid 40 grader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra poäng. Allt som upphettas över 40 grader förlorar näring.Har du tips på ngn. raw honungsmärke här i sverige ? Tacksam för tips!

   Radera
 4. De ekologiska honungarna - har jag fått veta idag - får inte upphettas till mer än mellan 35-40 grader. Så de sk vara ok! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får ju hoppas att alla ekologiska honung producenter respekterar Raw gränsen :)

   Radera