måndag 14 januari 2013

Ärliga etiketter my ass

                                       
När det kommer till det stora utbudet av mathyllor.Visst, vi har kilometer långa hyllor i Sverige och ett stort utbud av spännande matvaror från alla världens hörn. Men spana bara in etiketterna i alla barnhyllor med myrgiftet aspartam och E-nummer till höger och vänster. Om våra produkter bara kunde ha mer ärliga etiketter. Visst finns det ett stort ekologiskt utbud kan man tycka, men även där är ämnet omdiskuterat ibland. Längtar att få resa bort och sväva närmare den lokala bondemarknaden., platser som tar mig närmare naturen, där man får drömma sig bort och äta det renaste av det rena. Smakrikt, Mums och utan att behöva vara rädd för alla kemikalier man tvingas utsätta sin kropp för.  Eller kanske borde jag även där göra ett medvetet köpval? Västvärlden har nu lärt bönder i utvecklingsländer att använda hemska bekämpningsmedel och besprutningsmetoder. Såg en dokumentär en gång om marockanska bönder som får lära sig att använda dessa giftpreparat utan tydliga instruktioner. Många saknar allmänbildning och överdoserar i tron om att det är bra. Med inställningen...Mer överdos gör min kossa större och starkare. 

Jag är en stark kritiker när det kommer till västvärldens biståndspolitik som många gånger ökar bekymmer i världen snarare än läker sår. Biståndsminister Gunilla Karlsson vill att afrikanska bönder ska öka gifter i jordbruket. Nämän snälla Gunilla, skärpning här, va! Uppmana bönderna att satsa på ekologiskt hållbara metoder i stället. Vinner vi inte alla på det i längden?

Hur ärligt tycker du att våra etiketter skall vara? Titta vad en ICA Oppeby i Nyköping har vågat göra -  Vi såg filmen Dole och tyckte att det kändes rätt att skriva ut att de är besprutade, sa en kassapersonal. Mat och skönhetsprodukter som inte är ekologiskt borde märkas med vilka bekämpningsmedel som används i produkttionen och hur ofta, med stora FETA bokstäver. Detta vill jag ha lag på! Då pratar vi ärliga etiketter.


7 kommentarer:

 1. Så borde alla mataffärer se ut!!!

  SvaraRadera
 2. Håller verkligen med dig ! Bra !

  SvaraRadera
 3. Längtar precis som dig efter en plats där man kan leva ekologiskt o naturligt, Åååhhh... vilken dröm! Men som du säger, finns det ens längre???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror definitivt det finns, det gäller att upptäcka dessa gull gruvor. Vill ju gärna ha med min smartphone dit också ju.

   Radera
 4. Hihih förstår dig! Min dotter föddes i vecka 37 så jag var liksom inte helt klar och kände inte det där med att jag vill att det ska dra igång nuuu, men har hört alla säger det så ser fram emot att kanske få komma dit denna gång :D

  Kram och lycka till med det stora som väntar :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alla som upplever den sista tiden av graviditet jobbigt. Om du inte är en av de så njuuuut :)

   Radera