onsdag 23 januari 2013

Så inkräktas våra barn av kemiklier

Som mamma till nyfött barn börjar oron komma tillbaka om kemikalierna våra barn utsätts för i vardagen. Så jag lär den närmaste tiden blogga en hel del om ämnet. Läste senaste artikeln som naturskyddsföreningen har gett ut plast inkränktar i barnens vardag och säger...OMG!

Dags att sortera leksakslådan och rensa ftalater och flamskyddsmedel från hemmet. Vi snackar hormonstörande ämnen här. Artikeln ger enkla konkreta tips på hur du kan göra för att undvika de värsta gifterna hemma.

Jag är rättare sagt förbannad. Tycker det är bra att naturskyddsföreningen driver fram frågan, men  ser fortfarande inga stora framsteg när det kommer till att påverka beslutsfattare för att skärpa reglerna. Varför går det så sakta? Hallå! Vakna Sverige.

Naturskyddsföreningen kommer i år tydligen att driva ett bra projekt. Den handlar om att avgifta förskolorna. Ser fram emot att denna satsning når min förskola!!! Just nu pågår exempelvis stora satsningar inom området jämställdhet och genus. Det är bra! Men barnens hälsa och framtid då? Snälla läs artikeln, mycket värdefulla tips!

Läs gärna också uppföljaren till badskumt av Katarina Johansson - Den onda badankan.  En bra upplysande bok. Provläs den gärna Här. Ok, Nu ska jag fortsätta mysa med min nyfödda lilla prinsessa. Troligtvis kommer hon och heta SARA, Visst är det fint?


13 kommentarer:

 1. Jag blir både mörkrädd och förbannad av allt gift i barns miljö.

  SvaraRadera
 2. Begagnade plastleksaker ska tydligen va bättre än nya. Visst var det kanske ännu mer gifter i dem förr men som jag fattat med just leksaker i plast har de flesta gifter hunnit försvinna.

  När det gäller mjuka leksaker - varför inte sy egna som man gjorde förr, gärna av gamla kläder. Det behöver ju inte va så avancerat egentligen =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också tänkt på det här att sy själv, super bra idé ju!
   Garndockor ska va jätte enkla läste jag

   Radera
  2. superbra idé oxå Angelica, tänk bara på att det kan lossna garnfibrer som små barn kan sätta i halsen

   Radera
  3. Jag köper aldrig nya leksaker. Köper plast men då är det som sagt begagnat. Tror det är värre och värma mat i plast än att leka med en plast grej. Dock skulle jag inte vilja att mina barn tuggar i plast leksaker vare sig de är begagnade eller ej. Super bra idé för den händige.

   Radera
 3. Jag tycker Naturskyddsföreningen skall ta sig i häcken och där finns det nog gifter att ta tag i. Seriöst så tycker jag detta är en skitfråga jämfört med att 10.000-tals barn DÖR på jorden varje dag av svält, töst och sjukdomar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klart det är hemskt att barn lider, men bara för det behöver inte våra barn utsättas för farliga ämnen. Varför skulle det ena utesluta det andra?
   Det finns olika organisationer för olika ändamål, vi får hoppas på att dem alla satsar på att försöka förbättra vardagen inom respektive perspektiv så att det tillsammans blir en helhet.Och göra det vi kan genom att bidra med vår tid, sprida information osv. Alla kan hjälpa till på nått sätt varesig ekonomiskt eller med fysisk närvaro.
   Jag är iaf glad att denna info finns så att jag kan veta vad mina barn kan utsättas för och forska kring det. På samma sätt som jag var glad över den info jag fick när jag var i uganda och jobbade med utsatta barn i skolor. Det ena utesluter som sagt inte det andra, det finns gott om tid att lära sig kunskap på dygnets 24 timmar : )

   Radera
  2. Tack för svaret anonym!!!! Precis det jag tänkte svara FV. Men där spar jag energi. Super bra svar. Det ena behöver inte utesluta det andra!

   Radera
 4. Jag tycker Naturskyddsföreningen skall ta sig i häcken och där finns det nog gifter att ta tag i. Seriöst så tycker jag detta är en skitfråga jämfört med att 10.000-tals barn DÖR på jorden varje dag av svält, töst och sjukdomar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Miljö och hälsa är väl också viktiga perspektiv? Eller ska vi lägga ner hälsoinstitut och naturskyddsföreningar?

   Radera
 5. "Bara en massa prat om jämställdhet och genus"? Det är inte så bara! Och det handlar också om barns hälsa och framtid! Att inte uppfostra barnen in i begränsande könsroller utan ge dem tillgång till alla möjligheter, roller, och egenskaper. Att låta barnen vara fria att vara sig själva, älska vad de vill och vem de vill utan att någon ska komma med pekpinnar om hur de bör vara och vad de bör gilla. Att inte begränsa barn till deras kön och därmed stärka de begränsande normerna och förväntningarna i samhället av hur kvinnor och män bör vara. Så jag tycker att fokus på jämställdhet och genus är helt fantastiskt och jag önskar att fler förskolor kunde engegera sig mer i det. Jag tycker ÄVEN att det är enormt viktigt få bort kemikalierna i förskolan. Båda påverkar barnens hälsa och framtid, och är lika viktiga! Som du själv sa, det ena behöver inte utesluta det andra! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, aa det lät faktiskt som om jag underskattade genus perspektivet. Absolut inte. Det är inte så BARA...tråkigt bara att många andra frågor har hamnat i skymmer.

   Radera