tisdag 26 februari 2013

Gayle Tzemach Lemmon

Författaren och journalisten Gayle Tzemach Lemmon är en kvinna som har inspirerat mig på många plan. Hon lyfter upp kvinnors entreprenörskap i de fattiga delar av världen. Bland annat har hon skrivit boken "The dress maker" om en ung kvinna i Afghanistan som har lyckats driva och utveckla sitt företag och försörja sin familj i svåra taliban tider och i en mansdominerande herravärlde av heroin dessutom. Yes, kvinnor kan vara entreprenörer och leda stora affärsverksamheter!

2 kommentarer:

 1. Ja, det är skrämmande vad mansdominerat det är i världen - även på platser man inte ens tror, t.ex. modeindustrin och filmindustrin.
  Kollar inte ens på film längre, jag blir bara arg av alla avklädda kvinnor som manliga regissörer bygger sina handlingar på, av egna behag.

  Eller förut, hur jag brukade älska Louboutin-skor, men nu tänker jag bara på den (ursäkta uttrycket) äckliga gubben bakom dom, efter att ha läst en intervju där han menar att han gjort dessa modemedvetna skor för MÄNS behag, och sedan sliter kvinnor för att betala x antal 1000-lappar av sin lön för att köpa dessa skor som han gjort för att tillfredställa män. Och hela tiden tror kvinnan att hon gör något för sin egen skull, totalt lurad av dagens ideal. Grrrrr.... bara ett exempel på hur männen tjänar pengar på kvinnan på alla möjliga sätt och vis. För kvinnor säljer.

  Kan rekommendera en liknande bok; Skönhetsskolan i Kabul av Deborah Rodriguez

  SvaraRadera
 2. Tack för boktipset Angelica, kan inget annat än och hålla med dig. Ja det patriarkala samhället existerar även i väst. Kvinnoförtryck i andra former...Vi kan påverka, genom att bli mer medvetna konsumenter, stanna upp och ta en tankeställare på hela värdekedjan.

  SvaraRadera