måndag 4 mars 2013

Vad finns i min Aleppo Soap? Alepposkola del 1


kara

Aleppo tvålar är en av världens äldsta beauty secrets. Det är crazy hur populära de börjar bli här borta - märks tydligt hemma hos no poo:are. Aleppo tvålar är en fantastisk allt i allo tvål till kroppen, håret, kläder, till bebisar, till och med den smutsiga tvätt högen där hemma. Authentiska Aleppo tvålar har funnits i århundraden och deras unika recept har bevarats än idag. Har du provat en gång kommer du troligtvis aldrig vilja byta ut den mot någon annan tvål eller rengöringsmedel i världen. Möjligtvis afrikansk svart tvål. Men tycker ändå att de uppfyller olika funktioner. Är du på jakt efter en miljövänlig och 100 % naturlig tvål så bör du verkligen försöka dig på en av dessa aleppo tvålar. Och när du väl har provat finns ingen väg tillbaka. 

Nu över till aleppo skola...

Vad finns i min aleppotvål? 

Din grundläggande Aleppotvål innehåller olivolja och olja från lagerträdet plus kalium och vatten. Dessa ingredienser kokas i en stor kittel och hälls traditionellt direkt på marken, plattas till och lämnas att torka för att sedan skäras i bitar. Traditionellt skärs Aleppo tvålar fyrkantiga för hand. Jag föredrar de grova enligt  traditionen. 

Inte alla Aleppo tvålar innehåller samma mängd lagerbladsolja. Procentandelen lagerbladsolja varierar från 2% upp till 40%. Ju mer lagerbladsolja desto exklusivare, mörkare och dyrare kommer tvålen att bli. 

Du bör vara medveten om att, i likhet med alla populära och naturliga produkter så finns alltid vissa oärliga företag som försöker passera skräp i sin tillverkning av aleppo tvålar. De kommer exempelvis att ersätta olivolja med palmolja eller tillägga kemiska parfymer och färger för att göra tvålen mer trovärdig. Aleppo tvål är inte super billig, så om du hittar en för-bra-för-att-vara-sant-affär, håll dig borta. Här är några identiska drag för äktheten. Aleppo tvål ska flyta, inte sjunka i vattnet, den ska helst vara skrymplig i utseendet, hårt att skära i och inte jätte såsiga. Men viktigast av allt, hur många spekulationer du än har så är det viktigt att  undersöka närmare producenternas värdegrund och policy. 

Va noga när du köper Aleppo "schampo" eller flytande tvål. Ta reda på om den flytande varianten inte bär på no poo tillsatser som ger kemisk lödder (SLS och andra identiska tillsatser). Försök att hålla dig till de grova handgjorda  och ta reda på vart, av vem och hur tvålarna har tillverkats. Jag vet, det är svårt. 

Mamma säger: Kom ihåg att alltid läsa etiketter! Vilka etiketter? haha. Men det är en bra början. Finns det inga etiketter så nöj dig inte förrän du får svar ;)

I'm sexy and I know it!


Här kommer några foto med min nya system kamera CANON. Fortfarande i lärstadiet. Fotar på auto läge. Vad tycks? Se de olika varianterna av Karawan tvålar.  Alla 100 % äkta - alla tillverkade med hänsyn till miljön och människor. Företaget Karawan har informerat mig att en del tvålar med särskild  tryck och dofter har slutat tillverkas, just på grund av kriget i landet. Hoppas det här kriget får sitt slut snart. Det syriska folket behöver hjälp!!!! Bidra gärna till en organisation ni känner förtroende för och som på plats gör en verklig skillnad. (Tänker inte rekommendera någon just nu). Inte länge sen jag hoppade av en styrelse för välgörenhet. Ibland utnyttjas folkets pengar helt galet. Det har varit så mycket här med barnen och företaget. Men snart, snart ska jag tipsa er om en riktig bra och trovärdig organisatio utan svindlerier. Då jag har jobbat med utvecklingsfrågor tidigare är detta mitt område och snart bloggens viktiga tema... Nu vidare till Aleppo tvålar...

Karawan Aleppo tvål 35 % lagerblad 
Här är tre Karawan varianter med olika procenthalter av lagerbladsolja. 8 %, 20 % och 35 %. Ju mörkare ju mer lagerbladSå här ser tvålarna ut.  Den smaragdgröna färgen är mindre på lagerbladstvålen

Aleppo tvål med 0 % lagerbladsolja och 95 % olivolja. 

Det sägs att äkta Aleppo tvålar ska flyta på vattnet inte sjunka. Dessa flyter!


Är du hellre en sån som gillar pyssla, experimentera eller spara pengar. Så kanske den här  intressanta video är något för dig. Du får en  intressant historisk inblick samt en demonstration på hur du gör egen aleppo oliv- och lagerbladstvål. Inte lagrade - men kan vara lika effektiva för det. 

Någon som har lust och testa? :)
Här är några intressanta länkar om Aleppo tvålar
http://www.silkroadassoc.com/blog/2011/03/16/even-the-soap-is-fake/
http://www.witoxicity.com/2011/12/aleppo-soap-syria.html11 kommentarer:

 1. Jätte intressant! Fler såna här inlägg!

  SvaraRadera
 2. Men vad spännande! Jag har aldrig hört talas om Aleppotvål förut! Känner mig upplyst, tack! :)

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att de gör tvåeln på golvet :)
  Jag använder vår varje dag i badet!

  SvaraRadera
 4. jag har den här aleppon hemma: http://www.bodybazar.com/191-ekologisk-alep-olivtval-95-200-g-syrien.html
  den flöt inte, vad beror det på???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här med att tvålen ska flyta, läste i följande länk och ville testa: http://www.silkroadassoc.com/blog/2011/03/16/even-the-soap-is-fake/

   Det är ett antagande från artikeln och behöver inte spegla verkligheten. Jag litar på Karawan och hur de strikt arbetar etiskt och efter kvalitet. Kan inte uttrycka mig för varför just ditt tvål sjönk. Kan det vara så att den innehåller mer fukt? Ingen aning. Hoppas du trivs bra med den så här långt. Men något du kan vara lugn över är att Karawan tillverkar Aleppo tvålar med kvalité och äkta råvaror :)

   Radera
 5. Hej,

  Jättefin blogg!

  Tyvärr kan man inte götra tvål med kalium.

  Som tvålmakare skulle vilja bara rätta litegrann. Fasta tvålar görs med kaustiksoda (natriumhydroxid, caustic soda, sodium hydroxide) och flytande tvålar görs med kaliumhydroxid (potassium hydroxide, caustic potash).

  Hälsningar

  Sofia från Tvålköket

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tyckte väl det lät lite konstigt med Kalium eftersom jag fått lära mig att Aleppotvål görs med lut eller kaustiksoda!?

   Radera
  2. Ja, jag tyckte väl det lät lite konstigt med Kalium eftersom jag fått lära mig att Aleppotvål görs med lut eller kaustiksoda!?

   Radera
 6. Hej!

  Hittade hit i mitt sökande efter lite svar om Aleppo. Har tvättat mitt hår med Aleppo nu en tid och jag ÄLSKAR det!!
  Jag hittade 2 tvålar för 15 kr. Dom flyter i alla fall men jag vet inte..
  Sitter ett märkte på "Oliso Olive" står det bara... vet du något?
  Toppen inlägg!!

  SvaraRadera