måndag 21 november 2011

Ingredienser som absolut bör undvikas!


Titta på baksidan av dina hudvårdsprodukter, Va nyfiken på innehållsförteckningen! Jag kommer här att nämna en samlad information om några av de ingredienserna som du absolut inte vill ha i din hud och hårvårdsprodukter.

MINERALOLJA
Utvinns ur fossilt bränsle (är alltså inte förnyelsebart) och finns i ca 95 % av alla hudvårdsprodukter. Det finns olika namn på ämnen som tas från mineralolja t.ex. Ozokerit (ingår t.ex. i maskara), Polyisobutene (ingår t.ex. i lipgloss), Mineral Oil, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Vaselin, Paraffin, Mineralolja, Petroleum, Paraffinum, E 905.Forskning, bl.a. Sandra Kleinaus, Uppsala Universitet visar på samband mellan mineralolja och artrit, och ett rubbat immun-försvar. Det uppmärksammades också att mineraloljan går snabbare in i en skadad hud.

PROPYLENGLYKOL
Är en flervärdesalkohol som är en av restprodukterna som blir över från bergoljeindustrin. En av de vanligaste ingredienserna i hudvård, finns också i mat, make-up, deodoranter. I mat fungerar det som emuleringsmedel och heter då E 477 eller E 405.  Liten molekylär storlek gör att den kan gå in i huden. I laboratorieförsök så har det skadat lever och njurar på försöksdjur.

TRIETHANOLAMIN¬/ DIETHANOLAMIN
Härstammar också från den petrokemiska industrin. Denna kemikalie är kraftigt irriterande på ögon och hud. Den tränger igenom huden och kan skada levern. Tillsammans med nitratjoner (som finns i dricksvatten och i många charkuterivaror) bilda det cancerogena ämnet nitrosamin. Natrium lauryl sulfat (NLS), Sodium Lauryl Sulfat (SLS). Är en mycket vanlig stark tensid (rengörande ämne) med avfettande egenskaper (löser vårt skyddande hudfett). Ska inte stå högt upp på innehålls-deklarationen! Finns ofta i tandkräm, om man sväljer tandkrämen kan den orsaka hål på tarmens slemhinnor. SLS torkar ut huden och irriterar och verkar ha ett samband med eksem.

ALUMINIUMKLORID/ALUMINIUMHYDROXYKLORID
Finns i de flesta antiperspiranter och deodoranter. Den gör så att svetten stängs inne i svettkörtlarna. Det stänger alltså av ett våra viktigaste utförselområden. Aluminium anses kunna ge hjärn-skador och nervskador som t.ex. vid Parkinson.

OLIVÅTERFETTNING (PEG)
Det låter kanske naturligt men, här handlar det om vegetabiliska oljor som gjorts vattenlösliga med hjälp av lösningsmedel. Dessa känner Du igen på beteckningen Peg.  Rester av dessa
lösningsmedel finns kvar i dessa etoxylerade oljor.

BHA/E-320.
Cancerframkallande på djur.

BUTYLACETAT/BUTYLACETATE/BUTYLETANOAT
Lösningsmedel i t.ex. nagellack. Skadar nervsystemet. Silicon/Dimethicone/Diphenyl Diemthicone/Methicone mm. Gör solprodukter vattenfasta och läppstift "kyssäkta". Misstänks vara en bioackumulator (samlas i växter, djur och människor) Kan bilda formaldehyd vid nedbrytning. Formaldehyd är allergi och cancer-framkallande. Det är den vanligaste ingrediensen i nagellack.

TOLUENE
Är lösningsmedel i nagellack, skadar nervsystemet.

TRICLOSAN
Är ett antimikrobiellt medel, som används i kosmetika och hygienartiklar t ex deodorantstick och tandkräm. Misstänks ligga bakom det ökande antalet allergier. Det finns också farhågor för resistensutveckling. Kan orsaka eksem, i USA klassad som bekämpningsmedel. Kan också orsaka leverskador och irritation av ögon.

FTALATER
Kan gömma sig bakom beteckningarna alcohol denat. och parfym. Alcohol denat. är vanlig sprit som denaturerats, det vill säga gjorts odrickbar. Finns i parfymer och hudvård. I djurtester visar ett flertal ftalater upp reproduktionstoxiska egenskaper.

NICKEL
Vanlig allergen, finns i maskaror och kajaler.

Nej Tack! - Inga nasties i min Kropp.


1 kommentar: