tisdag 8 november 2011

Se upp för Farliga Gifter i KosmetikaFyra av fem kosmetika- och hygienprodukter innehåller miljöfarliga ftalater. I mer än hälften av produkterna finns fler än en typ av ftalater, har Naturskyddsföreningen kommit fram till i en ny undersökning.

Naturskyddsföreningen har tillsammans med två andra miljö- och hälsoorganisationer låtit analysera 34 olika hygienprodukter i Sverige och Storbritannien. Utgångspunkten har varit att produkterna ska vara marknadsledande.

I parfym från Christian Dior, hårmousse från L´Oreal liksom hårspray från Wella fann man ftalater som kommer att förbjudas av ett nytt EU-direktiv. I några av produkterna, till exempel, Trésor eau de parfum, Rexona 24 h intensive och Elnett Satin Hair Spray, mätte man upp höga ftalathalter.

- Vi kräver att kosmetikaindustrin omgående slutar att använda ftalater i sina produkter, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Faran med ftalater är att de kan försämra fortplantningsförmågan och även påverka fosterutvecklingen hos människor. Problemet med ftalater i hygienprodukter är att många människor använder flera olika produkter varje dag, argumenterar Naturskyddsföreningen.

Också Kemikalieinspektionens generaldirektör Ethel Forsberg är kritisk till det myckna användandet av ftalater i hygienprodukter, både av hälsoskäl och ur miljösynpunkt.
- Självklart borde de som tillverkar kosmetika vara lika angelägna att inte skada miljön och sina konsumenter som till exempel tvättmedelstillverkare.

Det är ögontjäneri när det sker förändringar på produkter som är miljömärkta men inte på andra produkter. Trots att det många gånger är samma tillverkare, säger Forsberg och hänvisar till kravet på giftfri miljö som är ett av de svenska miljömålen.

- Vi tycker det är jättebra att Naturskyddsföreningen gör sådana här undersökningar, tillägger hon.

Källa:http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/farliga-miljogifter-i-kosmetika,
Skribent: Lars-Ingmar Karlsson
Publicerad 2002-11-14 14:07

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar