lördag 18 februari 2012

Inner Beauty med Marockansk Mynta Te


Kära Bloggläsare, känns som om jag måste bleka mina tänder igen. Jag dricker för mycket te, både under min arbetstid och när jag vill koppla av.  

Med sin härliga arom, varma ånga och goda smak blir teet en perfekt dryck att koppla av med i vintertider samt ger oss många fördelar för vår hälsa. Te är en av de rikaste naturliga källorna på antioxidanter, som har bevisats enligt forskning ge ett förebyggande skydd mot cancer, minskad risk för stroke och sänkt kolesterol. Te innehåller även mängder av näringsämnen, såsom aminosyran theanin, mineraler i form av kalcium, magnesium, mangan och kalium och vitaminerna C och K. Grön te skyddar mot cancer och har mer antioxidanter än det svarta.

Som många av er redan vet kommer jag ursprungligen från Marocko. Grön Te och socker är tyranniskt, nästan tvångsmässigt och starkt inpräglad i kulturen. Marockanernas Whisky. Visst dricker man kaffe, men på släkträffar, fester, högtider och andra tillställningar är det te som gäller. It's a Lifestyle och framkommer i olika kulturella kontexter och sammanhang. Take a look.

Grymmast är den som häller teet högst upp i luften. Det ska bilda mycket skum på ytan. 

It's really hot! Att hälla uppifrån sägs ge godare te. Ser ni skummet i ytan...Något ni är bekanta med?


Konst. 

Te efter Lunch eller Middag? Hämmar upptaget av järnet ju...Looovar Världens godaste Frukost. Mynta Te, Extra Virgin Olivolja med stekt ägg och Bröd. Så gott!

Traditionellt sen urminnes tider - Blir godast te i världen...
 Mynta Te i Marrakesh Tusen och en Natt Kvarter - staden som aldrig sover...
Mynta Te ska givetvis helst serveras i Fina Marockanska glas för bästa smak, känsla och upplevelse.
I södra Marocko och vart man än befinner sig på kartan - Grön Myntate är ett måste!
Hur man gör ett marockanskt mynta te råder det skilda åsikter om. Här kommer ett enkelt recept (kan ersättas med honung för nyttigare Te, men det blir inte samma smak). Dock svårt även att få tag på färsk mynta som luktar himmelsk här i Sverige. Den som säljs här brukar smaka tandkräm. Går att få tag på i mångkulturella matbutiken eller grönsakstorg. 

Marockanskt mynta te

8-10 små glas
1 liter vatten
3 dl ekologisk Strösocker
1 kruka färsk mynta (ej Pepparmynta)
2 msk grönt te

Lägg grön te och mynta i en kanna. Koka upp vatten och socker och häll i kannan. Låt stå och dra i 5 minuter. Häll och servera. 


När det är dags att servera häller jag först upp lite te i ett glas. Sedan häller jag tillbaka detta första te i tekannan. Nu är teet blandat och jag kan hälla upp ett gott te i glasen. 
Tips:  åk gärna på en backpacking ner till Marocko och Smaka på riktig grön mynta te. Trust me. Du kommer bli beroende.

4 kommentarer:

 1. Mmm det jätte gott ut : )
  Angående att bleka tänderna, känner själv att jag behöver göra det. Brukade göra det ständigt förr fast blekningen innehöll otroligt mkt kemikalier så min fråga är - känner du till något naturligt sätt att bleka tänderna, som fungerar så klart?

  SvaraRadera
 2. Jo sant innehåller kemikalier. Finns helt naturliga blekningsmedel därute. Hojtar till om jag hittar något att ta in till butiken. Inte så dumt faktiskt med tanke på att det finns ett stort behov bland oss te älskare.

  SvaraRadera
 3. Åh, myntate <3 Dina bilderna väcker minnen, kommer ihåg när vi var i Marocko och blev serverade teet på det där sättet. Myntate är en favorit i min familj, med egenodlad mynta såklart :)

  SvaraRadera
 4. Ahh, LYdia - bästa Migrationsverket kollega. Kanske jag som lider av demens. Har du berättat att du har varit i marocko. Då måste du kanske ha varit i mina favorit städer - Marrakesh och Essouiera. Kultur rika städer med äkta goo mynta te att servera :))

  SvaraRadera