tisdag 24 april 2012

Inner beauty med Solrosfrön


Min kvällsgodis. Supergott och nyttigt!


Rostade solrosfrön är min vardagssnacks.I högstadiet, mitten av 90-talet, tog jag med mig en påse solrosfrön till skolan. Läraren tittar på mig och säger. Äter du fågelmat? Det är Snacks sa jag. Inte endast fågelmat. Kommer ihåg hur förvånad hon blev. Tack och lov för den ökade mångfalden i Sverige och alla utländska delikatess butiker som idag kryddar vår matkultur. 
För er som inte gillar solrosfrön. Gör som så: Rosta Solrosfrön i stekpanna på medelvärme och rör om i stekpannan tills de får en fin jämn gyllenbrun färg. Rör om då och då, spruta lite vatten över för att saltet ska fastna. Att tillreda de på detta sätt framhäver den goda nötiga smaken. Rekomenderar varmt för er som vill ha en lysande hy. Dessa liksom pumpafrön, innehåller otroligt mycket, kostfibrer, E-vitamin och andra näringsämnen super bra för både en vacker hy och inre hälsa.  Solrosfrön innehåller bra fett men men även en hel del kolhydrater som kan omvandlas till fett. Så ät gärna måttligt är min princip. 


Rostade Solrosfrön


Fakta om Solrosfrön
Solrosfrön har en mild nötsmak och kan ätas som godis och används även i desserter, sallader, müsli, matbröd mm. Kan även fungera bra som ersättare till nötter i många rätter. Kärnorna har ett hårt, svart-vit-strimmigt skal som avlägsnas innan man använder dem. Ofta finns de att köpa färdigskalade. Man kan rosta kärnorna i torr stekpanna eller ugn för att framhäva den nötiga smaken ännu mer. Om man groddar solrosfrön får man fina krispiga solrosskott som är goda i sallader.


Solrosfrön torkade (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi:582.4kcal/2436.7kJ
Vatten:5.4g
Protein:23g
Fett:49.5g varav mättat: 5.21g, enkelomättat: 9.46g, fleromättat: 32.7g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:12.6g, varav sockerarter: 1.7g
Fibrer:6g
Vattenlösl. vitaminer:C: 2.5mg, Folat: 60mcg, Niacin: 4.5mg, B2: 0.25mg, B1: 2.3mg, B6: 1.25mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 30mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 28.1mg
Mineraler:Fosfor: 700mg, Järn: 6.8mg, Kalcium: 116mg, Kalium: 690mg, Magnesium: 355mg, Natrium: 3mg, Selen: 2mcg, Zink: 5.1mg

3 kommentarer:

 1. Jag älskar solrosfrön och jag älskar alla sorters frön. Jag måste ha varit fågel i mitt tidigare liv :)
  Men jag har hört att det är inte bra att äta för mycket av frön.Stämmer det?

  SvaraRadera
 2. Har också hört samma sak men har inte hittat en trovärdig källa som har bekräftat det. Länka gärna ni som vet. Jag tror att att det gäller att vara måttlig med all föda. Det kanske räcker med en näve frö eller nötter om dagen. Ska väl inte skada. Men jag vet precis vad du menar. När jag väl börjar skala de saltade solrosfrön med så går det inte att få stopp på mig. Det ligger alltid ett högt berg av skal som man måste dammsuga dagen efter. Min man är värre. Han rostar 250 gram solrosfrön nästan varannan dag. Det kan bara inte vara bra. Måste hitta en källa som bevisar för honom att det inte är hälsosamt. Några snälla barn här som vet?

  SvaraRadera
 3. På denna sidan http://www.paulun.se/page5503043.aspx stod det såhär om solrosfrön

  "Dessvärre är innehållet av omega-6-fettsyror mycket högt och man bör inte äta mer än några nävar av dessa om man inte äter väldigt mycket omega-3-fettsyror."

  SvaraRadera