onsdag 18 april 2012

VADÅ Flour? VADÅ Elak?Igår hade min 2 åring tid hos tandläkaren. Väl framme sa tandhygienisten och log: Välkommen in på en flour behandling. Ett projekt som riktar sig till småbarn. Va?!? Sa Jag. Ska ni flour behandla min 2 åring?  Det är en frivillig flourprojekt period äger Hygienisten. Men jag trodde där här var en vanlig tandläkar besök sa jag med höjda ögonbryn och verkade DUM. Flour är ett omdiskutterat ämne, kan vara skadligt för barn. Nej !!! "Bara om man sväljer det", Säger hon.

Var tvungen och dokumentera hennes svar här på bloggen. "Bara om man sväljer det"  Snälla, SLS och Flour barntandkräm är som godis för barn. VADÅ, inte skadligt?!?

För övrigt störde jag mig riktigt mycket på hennes arroganta beteende. Jag ber snällt och frågar henne om hon kunde titta in på sonens tänder. Svaret blev ett bestämt Nej. Men det här är vår tid, du kan väl göra en snabb kontroll. Vore jätte snällt. Återigen, NEJ, jag har nästa kund!

Vadå Elak? Jag gick därifrån riktigt besviken. Hela min förmiddag hade gått åt att planera inför denna onödiga tandläkar besök - hur svårt kan det vara att ta en snabb titt på små söta tänder. Vissa är bara så j..la arroganta. Jag hatar dagen jag ska till tandläkare. For real!

                                               21 kommentarer:

 1. Nej fy va jobbigt! Hade du fått en kallelse eller bokade du besöket själv? Bra att du stod på dig! Det gjorde jag också när de skulle vaccinera min dotter vid 5-års kontrollen. Barnsköterskan försökte verkligen övertala mig, men jag stod på mig och sa att min dotter inte skulle ha något vaccin.

  SvaraRadera
 2. Starkt av dig Sis Jennah. Just det! Det är den där förbannade 5-års kontrollen som börjar närma sig. Ska nog ringa i förväg och bara säga att jag inte ska komma eller om man nu måste dit, då får jag väl förbereda ngr. bra argument. Vi är tydligen inte normala mammor i deras ögon. Men debatten är ju så stor i median över vaccinets biverkningar så de borde väl förstå, kan man tycka.

  SvaraRadera
 3. Vad använder ni till era barn ist för vanlig tandkräm? Jag har provar några olika från Weleda, och det har inte varit populärt..tycker inte dom är så bra jag heller..
  Har du nån tandkräm på gång i din butik kanske??

  SvaraRadera
 4. Vad störande! Hur svårt är det egentligen kan man undra .. Menmen :)

  SvaraRadera
 5. Jag har också använt Weleda, men eftersom många naturliga tandkräm inte innehåller Flour som tyvärr skyddar mot Karies är mitt bästa tips att komplettera med Miswak/SIWAK. Vad tusan är det, tänker ni? Hade tidigare ett helt blogginlägg om den. Har inte tagit in i butiken, men den är på gång. Här är en länk till inlägget för mer information om den Naturligt och Något Mirakulösa Träpinnen. Finns dokumenterad forskning också. Läs på!!! Den är otrolig och fantastisk. Annorlunda och mystisk. Men Va f..n gör det! Den är perfekt att kombinera med naturliga tandkräm och efter maten =)

  http://bodybazar.blogspot.se/2011/12/miswak-naturens-alternativ-till.html
  http://bodybazar.blogspot.se/2011/12/hur-man-anvander-miswak.html
  http://bodybazar.blogspot.se/2011/12/colgate-or-miswak.html

  Vill köpa in en tandkräm från USA, utan alkohol och en massa onödiga konserveringsmedel. Håller på och testar just nu. Har inte bestämt mig än. Men den lödrar och smakar fantastisk god. UTAN Flour SLS Benzyl Alcohol etc...

  SvaraRadera
 6. Va kul att du testar ny tandkräm. Själv brukar jag köpa urtekrams och ibland gör jag egen tandkräm. Det har funkat bra.

  SvaraRadera
 7. Jannah; Egen tandräm?? Hur gör du då? Menar du typ bikarbonat?

  Hanan; Jo, en sån där pinne har jag faktiskt! Med mintsmak, fast det känns inte.. Luktar och smakar ganska illa..(sköljer munnen efteråt)inte en chans att ungarna skulle prova den! Själv har jag använt den som komplement, på framtänderna bara. Väldigt bökigt att "borsta" med den i munnen.

  SvaraRadera
 8. Siwak är inte som en vanlig tandborste. Sant! luktar kanske lite weird men den är riktigt bra för tandhälsan. Som man sa förr, vill man vara fin så får man väl lida pin. Träpinnen smakar ju inte flour tandkräm precis : ) Läs gärna vad forskning har dokumenterat om den. Har du provat att använda en naturlig träpinne utan mintsmak? Själv tycker jag inte den smakar speciellt mycket. Mer naturligt bara. Har dock aldrig provat med mint smak. Tycker som sagt att den är perfekt komplement att användas efter maten. Man får starkare tänder helt klart.

  Svårt för barn att acceptera Siwak. håller med! Men man kan ju alltid vänja de. hihi

  SvaraRadera
 9. Jennah, jag är också nyfiken. Hur gör du egen tandkräm.?

  SvaraRadera
 10. Receptet som jag hittade finns på youtube, men tyvärr är den på spanska. Ni kanske kan googla fram nåt bra om ni söker på: Hemgjord tandkräm på kalciumkarbonat (krita). Vet att det finns recept som innehåller flourfosfat men det har jag inte använt. Jag har i princip bara använt vatten, glycerin, kalciumkarbonat och eteriska oljor. Sen finns det också ekologiska tandkräm som är gjorda på kokosolja.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 11. Tack för tipset Jannah, ska googla, prova och återkomma med ett inlägg.

  SvaraRadera
 12. Min 3-årig har använt barntandkrämen från Dr. Hauschak med apelsin smak och hon gillar den. Det luktar så bra.

  Min fråga: den här grejen MISWAK som du och andra skrev om som är bra för tänderna, hur får man tag på den, ska du ta in den i din shop?
  Jag är lite förvirrad eftersom jag har hört talas om det förut men aldrig sett den och hört att någon säljer den.

  SvaraRadera
 13. Dr Hauschak har jätte bra naturliga tandkräm, tänkte jag skulle kanske köpa in till butiken. Jepp Siwak/miswak kommer snart in till butiken. Håll utkiK!!!!

  SvaraRadera
 14. Åh dessa idiotiska tandläkare!!!!! Jag har själv haft stooora problem med tanläkare till två av mina barn. De hade jättedåliga tänder pga att den ena kräktes så fort man satte en tandborste i munnen på dem och den andra hade svårt att äta/svälja mat och behövde småäta helatiden för att få i sig näring, vilket som bekant ger dåliga tänder. Den första tandläkare vi hade var av den gamla sorten och sa att man lagar inte små barns tänder, vilket jag svalde med hull och hår. Så när vi fick en ny tanndläkare blev hon helt chockad och var MYCKET MYCKET otrevlig mot mig och ännu värre blev det när jag sa att vi är emot fluor (det var ju som en lampa för henne, alla som inte använder fluor har dåliga tänder ansåg hon), och hon tvingade mig att röntga min dotters tänder, man hade inte en chans mot den galningen, jag var så! kränkt när jag kom därifrån och grät om det i flera dagar. Gick aldrig till henne mer. Vi hamnade hos en trevligare tandläkare som fixade alla tänder på barnen, men när min son skulle laga sista hålet fick han panik och kastade sig åt sidan just som tanläkaren skulle lägga bedövningssprutan. Då hamnade vi istället på sjukhustandvården för att försöka bearbeta hans rädsla för att kunna laga sista hålet. Tandläkarna där var fruktasnvärda, de ansåg att jag var mycket ansvarslös och en dålig förälder det märktes tydligt i deras beteende och deras språk mot mig, dessutom försökte de skydda honom från mig, de omringade honom och stängde mig ute, helt sjuka i huvudet alltså! Det var om möjligt ännu otrevligare än förra häxan till tandläkare! Att tanläkare tror att tänder är det viktigaste som finns och att man är en usel mamma om tänderna är dåliga är ju helt vansinnigt, de tar ingen som helst hänsyn till varför tänderna ser ut som de gör! Det första de säger är dessutom att man ska inte äta läsk och godis varje dag - det gör vi nästan aldrig på ett helt år! Men de tror inte på en. Tillslut skrev jag ett personligt brev gällande barnens situation och fick en suverän och kunnig operationstanläkare som tog MIG på allvar och som sedan kunde operera min son då han fick akut problem. Tänk om han hade kunnat få den tanläkaren från början, en tanläkare som respekterar föräldrarnas åsikter och val!
  Själv har jag inte använt fluortandkräm på minst 15 år och har ännu inte haft några hål, dessutom så borstade jag inte ens tänderna under ett helt år och det gick bra ändå - numera borstar jag för att det känns ju fräschare ;)
  Använder Weleda till mina barn, använde förut Tee tree Plantations tandkräm men hittar inte den längre, den hjälpte även mot tandsten.
  Det viktigaste är att barn vilar tänderna i minst 2h mellan måltiderna/dryck(undantag vatten) och vila även från tandborstning under dessa 2h, så slipper man problem med tänderna, funkar bra för oss (det tog ett tag att lära barnen detta, men att fajtas med elaka tandläkare igen det gör jag bara inte). Och borsta (utan fluor). Så ni slipper laga barnens tänder, för ni vill verkligen inte veta vad mycket farliga ämnen det är i tandlagningsmedel! Det har ju forskats fram att även minimala doserna kan vara riktigt farliga (om ni har sett filmen Underkastelsen, se även extramaterielet som inte fick plats i filmen).
  Oh vad mycket jag skrev :P Man behöver någon som stöttar en när man blir så kränkt av tandläkare! Så skriv av er till likasinnade om det händer er, man behöver förståelse när man blivit trängd av sk auktoritära personer. Lycka till allihop! KRAMAR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och Lov! Jag är alltså inte ensam om mötet med idioterna!!! Jag garvade ihjäl mig och höll nästan på att kissa på mig när jag läste det du skrev. Tack för att du delade med dig denna lärorika och dramatiska incidenten. Din historia är värt ett eget blogginlägg helt klart!!!! Är man emot fluor och Vaccin, Ja, då är man en fruktansvärd och ansvarslös mamma. Alltså fatta var indoktrinerade dagens sjukvårdssystem är. Vi försöker ju bara sträva mot det naturliga - Neutrala - Normala - ekologiska - logiska. Och vad får man tillbaka?!? otrevligt bemötande och arga miner.

   Näää, ska verkligen ta hand om barnens tänder. så gott det går för att undvika fler mardrömmar. Shit alltså. Inte alls kul, det du har varit med om. Starkt av dig att du gick vidare med ärendet. Också imponerad av att du inte har använt flour tandkräm på 15 hela år!!!!!!!!!!!!! Mycket bra att du lyfter upp det. Många är nog rädda för att använda tandkräm utan flour. Lovar! Jag har en stark känsla av att människorna förr klarade sig utan denna flour gift. Vadå Flour - Vadå Elak??? Oral hälsa är vår privata sak. 1000-tack för inspirationen och fina råden Karin.

   Fler som känner igen sig - dela gärna med dig historien i inlägget Vadå Flour? Vadå Elak?

   Kramar

   Radera
 15. Tack :)

  Jag tror att det går alldeles utmärkt för de flesta att använda utan fluor, men att man kanske måste tänka lite olika mkt på hur man äter och hur ofta man borstar tänderna beroende på hur lätt man har att få hål. Själv har jag turen att inte behöva tänka så mkt på det, har tydligen nåt med individens saliv-innehåll att göra.

  Finns ju en del som anser att det var industrin som fick fluoret att hamna i tandkrämen, då de hade problem att göra sig av med sitt giftiga restavfall.
  http://www.sourze.se/Vad_din_läkare_inte_berättar_för_dig_Del_1_10663874.asp

  Hur som helst vill man inte ha detta nervgift i munnen. http://startarom.blogspot.se/2012/02/flour-ar-ett-nervgift.html

  Och JA verkligen indoktrinerade! När man som privatperson inte ens har rätt att välja sin vård uifrån sin egen miljö och hälsosyn! Och dessutom tror de att man kan bestämma över andras barn! Obehagligt, var är samhället på väg då? Det är en sak om det vore livshotande för barn, men det är det ju väldigt sällan. Det naturliga kan man ju inte tjäna stooora pengar på......klart att politikerna inte kan låta oss bestämma då för hur skulle det isåfall gå för kemikalieindustrin som omsätter så många miljarder varje år för att inte tala om arbetstillfällen? Sorgligt att allt ska vara så sammanvävt och beroende av varandra att vi inte får det bästa produkterna till oss konsumenter istället.

  SvaraRadera
 16. Ps. En släkting till mig har forskat om fluor (och mycket annat).... http://art-bin.com/art/sallstrom_sw.html därav startade min rädsla för fluor. Ibland har man tur i oturen att ha kontakter som kan ta reda på sådana där saker ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket intressanta länkar. 1000-tack! Nää, visste faktiskt inte att flour användes av nazister för att minska vilje kraften hos fångarna samt en släkting som dessutom har forskat om flour. Ska ta ytterligare djupdykning. Förutom tandkräm så finns flour i vatten dessutom. Känner du till någon teknik som rensar flour crap från vattnet?

   Radera
 17. Den högst uppsatta tandläkaren/forskare(?) i Toronto, han om någon vet vad han pratar om! Men lyssnar svenska tandläkare...? http://www.youtube.com/watch?v=wbOPSm5S3D0

  Nej tyvärr jag vet inte vad som är bäst, de här säljer iaf nåt som hjälper mot bla fluorid och ska gå att ha hemma: http://www.billiga-vattenfilter.com/sma-dricksvattenfilter/16-ro-44-dricksvattenrenare.html Men det är ju inte så många i Sverige som har problem med fluor i dricksvattnet, beror ju på var man bor. Uppsala är ju bland de värst drabbade. Sen kan man ju undra vilka plaster filter grejerna är tillverkade utav och om de själva avger nåt som Bisfenol eller så....finns hur mkt som helst att oroa sig för om man orkar :P

  Förövrigt är det inte att rekommendera att tala för mkt med tandläkarna om fluor rädsla eller andra kemikalier om du inte har en trevlig tandläkare för det är svårt att stå på sig och de går bara till motattack och trycker ner en. Bättre bara säga nej till det man inte vill utan att tjafsa om det, om de sedan tjafsar iaf så byt tandläkare till du hittar en trevlig. Eller som jag, om de säger "Köp fluortabletter, finns på apoteket", svarar jag "Okej" sen skiter jag i det, för de kan ändå inte bevisa nåt ;) Den du var hos skulle jag inte gå tillbaka till, verkade mycket otrevlig! En bekant berättade att i den stad där jag bor hade de en tandläkarkärring som styrde och lärde sina elever hur man hanterar folk som är fluormotståndare. Låter väl trevligt.....Vi behöver gå en kurs: "Hur man hanterar tandläkare som inte accepterar personliga beslut". Det vore nåt :)
  Ha det så gott!

  SvaraRadera
 18. Åh hej och hå. Hamnade av slump på detta inlägg och när jag läste inläggen blev det bara värre och värre..
  Jag chockas av hur en del resonerar. Ni talar om enstaka studier som utförts i världen angånde fluor och dess biverkningar. men dessa studier är inte ens en promille nära de stora studier som utförts på fluor och dess verkan mot karies och goda verkan under decennier. Har ngn av er läst en högre utbildning så vet man att man skall kritiskt granska det som nämns i studier och ffa media. När man genom oberoende studier kommer fram till samma resultat gång på annan blir det vetenskapligt och vedertaget. Som tex fluor och dess förebyggande effekt när det används i tandkräm på befolkningen i stort.
  Ni är förstås medvetna om att sedan fluortandkrämen introducerades på 70 talet har man på befolkningsnivå sett att kariesförekomsten dramatisk minskat. Idag är det ca 15% som har problem med karies och där stora insatser krävs för att få dessa individer friska. Sveriges befolkning är bland de friskaste i munnen TACK vare fluortandkrämen och den stora förebyggande tandvårdsinstatsen som görs i Sverige. Har man, som en skrev, (inte använt fluor på 15 år)och inte fått hål är det bara att gratulera till arvsanlaget som hon fått- glöm inte att be tandläkaren att mäta tandköttsfickorna så att du inte har problem med tandlossning vilket är den andra stora munsjukdomen utöver karies...

  Vill avsluta med att säga att visst skall man bli bra bemött, det är inte snack om saken. Men att ta ett beslut som förälder om man har barn som har karies och då ev en sämre salivsammansättning, att inte anv fluortandkräm- det är rent av ansvarslöst! Att ett barn får tandvärk och man "skiter i vad tandläkaren" säger är barnmisshandel. Säg inget annat.
  Är du beredd att chansa med dina barns tänder? Inte jag iaf.

  Vad vuxna gör eller inte gör med sin munhälsa får man själv stå för. Men barnen har ju bara de vuxna som kan leda dem och då blir man ju upprörd när man hör resonemanget ovan.
  Var glada att ni har tandläkarkåren som tar hand om er, och det finns många bra tandläkare där ute!!

  SvaraRadera
 19. Hej Anonym. Visst har vi alla olika åsikter om flour och det respekterar jag! Varje individ är fri att välja hur man vill ta hand om sin munhälsa. Som du kanske har förstått av mitt ställningstagande så blundar jag inte för att flour är bra mot karies. Det är det, inget snack om saken. Självklart ska man kritisk granska forskningen med objektiva ögon innan man tar ställning.

  Det finns forskning där ute som tar upp biverkningar för vår hälsa och som många av oss helst vill undvika. Bara för att flour forskningen dominerar innebär det inte att flour är det enda optimala lösningen för god munhälsa. Det finns faktiskt alternativ bortom flour. Det är jag helt övertygad om.

  SvaraRadera