lördag 9 juni 2012

Skolavslutningsfest och sköna hälsotips!

Igår lördag var jag bortbjuden på en skolavslutningsfest hos en kompis. Där träffade jag en kvinna från Sudan som var 40 år men såg ut typ och vara 25 år. Hon berättade att hon bland annat drack Maramiya te, också kallad för Sage te. Det är en slags plant te växt som man dricker mycket i Mellanöstern.  Hon berättade att den innehåller någon slags östrogen som motverkar åldrande hy. Men har även läst när jag surfade på Engelska om andra hälsofördelar. Det är tydligen inte svårt att få tag på Maramiya i Sverige. Finns och köpa i orientaliska mataffärer. Har blivit bjuden på Maramiya te när jag varit hemma hos palestinier och det är nästan lite beroende framkallande. Systern från Sudan rekommenderade också mig att äta en morot med skal varje dag. De rika vitaminerna finns i skal är också något jag fick lära mig tidigare hemifrån. Ser fram emot att börja konsumera Maramiya. Kommer att blogga om den framöver. Här kommer lite bilder från festen igår. Have a good time!!Biten som ser ut som pizzan är Marockansk Pasteela fylld med olika havsfrukter.
Varsågod recept på video här. Super Gott!

Grön Mynta te en självklarhet i Marockansk sittning.

Kakorna i mitten var mina favo. En mannagryn receptblandning smaksatt med bland annat rosenvatten
fyllda med färska dadlar och doppade i äkta honung. 
Hembakad tårta. Mums!14 kommentarer:

 1. Obs! Tänk bara på att vänta med att inta en massa "östrogen"-liknande föda, tills du vet att du inte ska ha fler barn.
  Därför att detta påverkar killfoster negativt, om de får för mycket östrogen så kan de utveckla kvinnliga drag, alltså fysiskt sett och hormonellt sett, deras fertilitet påverkas. Det är ju inte så kul alltid. Dessutom så lagras sådant även i generna på äggen hos de eventuella tjejfoster som man bär i magen så att deras barns genuppsättning i sin tur påverkas.
  Alltså hormonämnena påverkar vilka gener som slås på och av hos deras kommande barn.
  Men så är det ju med det mesta man får i sig att det påverkar på väldigt lång sikt. Inte alla som tänker på att kommande generationer påverkas.
  Men är man klar med allt barnafödande och amning så är det ju ingen annan som påverkas av det genetiskt sett.
  Jag ska absolut prova när jag är färdig med barnafödanden :) Och tipsa min mamma!
  Låter väldigt bra annars.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jätte nyttig information Karin. Intressant och veta om östrogen föda. Jag som planerar mitt tredje barn borde absolut överväga detta. Nu är frågan hur mycket östrogen Sage/Salvia innehåller. Det kanske handlar om att inte överdriva. Palestenier liksom greker och syd européer dricker jämt och ständigt maramiya te. Återigen tack för upplyssningen.Ska absolut forska vidare :)

   Radera
 2. Sage, alltså Salvia, på svenska är ju en helt vanlig kryddväxt. Jag brukar dricka te på torkade eller färska blad, mest på kvällen eller om någon i familjen har ont i magen. När vi var små kallade vi det för "grekiskt te" för att vi drack det i Grekland och i Turkiet heter det "ada Cay" som betyder te från öarna.
  Jag har svårt att tro att den skulle kunna påverka så mkt så att det blir problem så som ovanstående nämner,men jag blev lite skrämd, förstås....
  Eller är det ngt annat som är tillsatt i teet du skriver om Hanan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att det hjälper mot magont också. Jasså är greklad också förtjusta i Ada Cay. Hade ingen aning. Det är nog ganska mycket gravida och ammande inte får äta. Nej, faktiskt inte. Hon nämnde att hon bara drack maramiya krydväxten.

   Radera
 3. hmmm, läste på sidan du länkade och det står bl.a. att det hämmar mjölkproduktionen. Jag vet inte om jag tror att en kopp, svagt salviate har den inverkan, men jag ska nog inte dricka det varje kväll eftersom jag ammar. Bara för att vara på den säkra sidan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagom är nog bäst. Bättre och vara försiktig om den har bieffekter för fostret och mjölkproduktionen.

   Radera
 4. Nej det är kanske ingen fara med det teet? Bara tänkte att det påverkade hennes hud bra och så. Problemet är ju om man får från många källor så blir det kanske för mycket. Väldigt många plaster tex innehåller ju hormonliknande ämnen. En del varnar även för att soya innehåller för mycket österogen liknande ämnen, typ fytoöstrogener. Men nu har ju några forskare kommit fram till att det inte är farligt med soya för män, alltså att just den typen av homonvariant inte påverkar negativt, medan andra forskare anser att det är "farligt". Så det är nog väldigt olika beroende på vilken mat och i vilka sammanhang. inte lätt att veta vilen forskare man ska tro på, men fler borde ju ha problem i de länder du talar om, så teet borde ju då inte vara ngt problem. Finns så mycket annat man borde passa sig för istället.
  Jag tror att det är betydligt värre med "plast-hormonerna" än med de naturliga som kan finnas i teet.
  Skall i vart fall tipsa min mor om teet som sagt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Karin för påminnelsen! Det är säkert som ni alla har sagt här att om man inte överkonsumerar borde det inte vara någon fara men man bör kanske ändå ha sådant i åtanke så det är bra med påminnelser.
   Jag tänker ibland på dem tre pojkarna i USA som fått förstorade bröst när de använt produkter som innehöll lavendel- och tea tree olja vilka i sig kan efterlikna östrogen. Så det finns ju fall där pojkar fått följder av även naturliga ämnen också så det finns nog tillfällen då man kan vara försiktig med sådant för säkerthetsskull i sitt liv.

   Radera
  2. Pojkar som fått stora bröst. Oj!! Kan det verligen gå så snett med östrogen?!? Better to be Carefull...

   Radera
 5. Säkert ingen fara om man inte överskrider lagom doser. Jag borde i fortsättning ha en liten notis efter varje hälsotips om huruvida det passar gravida eller ammande. Viss holistisk alternativ medicin passar inte alls och därför är det syper viktigt att upplysa om det. Tack Karin för östrogen faktan, det gav en tankeställare.

  SvaraRadera
 6. Jag köpte lite salvia te sista gången jag var i Turkiet och där dricker de salvia som galningar. Jag har gjort te nånga enstaka gånger men om det är hormonsstörande, även om inte bevisat, ska man kanske undvika för jag också funderar på nummer tre.
  Men jag har alltid hört bara positiva saker om salvia te att det är bra för nästan allt men all goda sidor har säkert sina negativa sidor.Ska försöka fördjupa mig mer i ämnet.
  Gud tänk om man kunde se ut som en25-åring när man är 40- försöker föreställa mig det :)

  SvaraRadera
 7. Jag bodde i mellan östern i 9 år och drack mer eller mindre Sage( Salvia) te varje dag. Visste inte att det hade föryngrande egenskaper! Så då ska jag börja dricka det igen. är redan stammis på några arabiska affärer här i Sverige så jag ska kolla med dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 9 år i Mellanöstern - häftigt!!! Ja, enligt den sudanesiska kvinnan så är den anti-age :) Kolla med arabiska affärer de har säkert utan tvekan.

   Radera
  2. Sen får man inte glömma att det självklart finns andra faktorer som gör att man ser yngre ut. Det kan ju vara genetisk, hur lycklig man är osv. Kost, stress har självklart också en inverkan. Känns att det här med "evig skönhet" är ett intressant bloggämne jag i fortsättningen ska blogga om. Tack snälla alla för era kommentarer.

   Radera