lördag 8 december 2012

5 värstingar att byta till ekologiskt

I år skrev naturskyddsföreningen en intressant artikeln om 5 värsta råvaror att byta till ekologiskt. Tycker att det är super viktigt att detta kommer fram och publicerar därför artikeln här. Lägg märke att dessa råvaror är de mest vanligaste vi handlar hem. Välj ekologiskt så kommer din hälsa att tjäna mängder på det.
Svårt att fylla hela kundvagnen med ekologiskt? Börja med att byta ut några riktiga miljövärstingar. Här är fem varor som gör sig bäst när de är ekologiska.

 • Kaffe

  På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad. 

 • Bananer och vindruvor

  Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.
 • Mejeriprodukter

  För några kronor extra kan du få mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.
 • Kött

  När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.
 • Potatis

  Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. Skurken nummer ett är King Edward - en kung som borde störtas!

2 kommentarer:

 1. Tack för inlägget. Skall definitivt sprida budskapet vidare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Pia för att du väljer att sprida vidare :D Din blogg är ju hur läsvärd som helst. Me likes!

   Radera