torsdag 17 november 2011

Katarina Johansson får årets konsumentpris


Katarina Johansson får Blåslampan-priset för boken Badskumt. "Det känns bra att ge ett konsumentpris till en person som skrivit om ett aktuellt ämne med tanke på alla larmrapporter om kemikalier", säger av Örjan Brinkman, ordförande i Sveriges Konsumenter. 

I Sverige används 110 ton hygienprodukter och kosmetika varje dag. Det finns upp till 7 000 ämnen i de allra vanligaste produkterna som krämer för händer, tänder, solen, dagen och natten. Även balsam, vax, gelé, spray och schampo för håret innehåller många kemikalier. I boken Badskumt manar Katarina Johansson till kritisk eftertanke.

Juryns Motivering:

Katarina Johansson har i boken Badskumt kartlagt det verkliga innehållet i våra badrumsskåp och därmed satt fokus på ett viktigt och ouppmärksammat konsumentområde. I boken avslöjar hon inte bara de många tvivelaktiga kemikalier som döljer sig bakom den växande kosmetik- och hygienbranschens reklambudskap, utan ger även den utsatta konsumenten handfasta och användbara råd i djungeln av nya hårt marknadsförda produkter.

Jag håller fullständigt med Juryn och tycker att Katarina borde få fler liknande pris. Hon har verkligen lyft upp och belyst ett ouppmärksammat ämne som i Sverige fortfarande är "tabu"och tyvärr uppfattas som skrämselpropaganda
. Sverige behöver fler liknande böcker, fler nätverk, fler dokumetärfilmer och fler Safe Cosmetic verion. Sprid vidare!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar