fredag 3 februari 2012

Honung istället för penicillin?Bina gör verkligen samhället en viktig tjänst. Honung har använts för sina läkande egenskaper och som medicin under mer än 5000 år. Idag har honung åter blivit intressant inom sjukvård. Ny forskning argumenterar för hur dunderhonung (särskilt Manuka Honung) slår ut ökända bakterier. Svenska forskare från Lund tänker föra in honung i svensk sjukvård. Honung har mängder av hälsobringande egenskaper. Mer om det berättar jag kort om i nästa blogg inlägg. 


Här kommer senaste nyheter om honung. Tror ni den har en chans mot stora läkemedelsföretag?

Honung%20-%20ett%20alternativ%20till%20antibiotika%20visar%20forskning%20fr%C3%A5n%20Lund

Relaterade Länkar:

Honung slår ut ökända bakterier  Publicerad: 2012-02-01
Svensk Honung kan bli medicin Publicerad 1 februari 2012-02-01
Bin och Honung positiva för människors hälsa Publicerad: 2008-08-07
Honungens betydelse för människans hälsa

1 kommentar:


  1. Ljunghonung lika bra som manukahonung

    Forskare på Lunds universitet har upptäckt att svensk ljunghonung är lika bra som manukahonung från Nya Zeeland. Naturfolken har i årtusenden använt sig av honungens läkande kraft. Egypterna använde den för sårläkning för 4 000 år sedan. Visst är honung bra för kroppen och hälsan. Vanlig honung innehåller antibiotikaliknande ämnen och ämnen som har en bakteriedödande effekt, till exempel organiska syror och väteperoxid.

    Förklaringen till varför vissa honungssorter är mer verksamma än andra är antalet mjölksyrebakterier

    Manukahonung och svensk ljunghonung ger samma effekt för hälsan. Mjölksyrabakterierna varierar i antal beroende på nektarns näringsinnehåll varierar mellan olika blomsorter. Det är förklaringen till varför vissa honungssorter är mer verksamma än andra, vid till exempel sårläkning och halsont. I forskningen kom det fram att ljunghonung, som vi har gott om i Skandinavien och som också finns i Skottland, är lika bra som manukahonung.

    SvaraRadera